Megjelent a Hekus magazin 2016. decemberi száma - Egy emberrablás története (1. rész) Bassam: Ötmillió dollárt követeltek az életemért!


"Bassam Safieh Magyarországon élő, sikeres üzletember, aki Szíriában született. 1986-ban jött először Lengyelországból Budapestre, s a város szépsége és későbbi felesége elég volt ahhoz, hogy itt maradjon. Élnek még rokonai Damaszkuszban, többségük Isztambulba költözött át. 2016 nyarán elképesztő eset történt vele: Törökországban elrabolták és 9 nap után a Török Rendőrség szabadította ki. Szerencséjének, családjának és kapcsolatainak köszönheti, hogy ma él.

Miért utazott Törökországba?

Havonta ingáztam Budapest és Isztambul között, mert a szíriai háború miatt az anyám, a húgom és a legkisebb fiam ott élnek. Közelgett a Ramadán és mivel ott könnyebb tartani a böjtöt, odautaztam. Ottlétem alatt felhívott egy szír üzletember barátom, Ahmad R., a nigériai Mohammed A. nevében, hogy a korábbi üzletfél szeretne velem találkozni, s folytatni a régi üzleti kapcsolatot. Erre nemet mondtam, mert azóta megváltozott az üzleti profilom. Ennek ellenére Mohammed meghívott vacsorára, majd másnap én hívtam meg őket. Ekkor segítséget kértek, hogy kocsival vigyem el őket a 400 km-re lévő Dalaman repülőtérre. Az Isztambuli repülőtéren történt robbantás után oda költözött az a pénzváltó, ahova Nigériából pénzt utaltak neki.

Pénzváltóba lehet pénzt utalni?

Ez egy nagyon elterjedt és legális megoldás a keleti országokban. Az egyik helyen befizetett összeget másik helyen fel lehet venni. Így az embernek nem kell nagy összegű készpénzzel utaznia.

Hogyan folytatódott?

Nemet mondtam a kérésre, mert nem vagyok sofőr, s megkérdeztem miért nem megy repülővel, mert közben kiderült, hogy az a város 800 km-re van. Felajánlottam, hogy még a repülőjegyét is kifizetem, mert elfogyott a pénze. Elmondta, azért nem akar repülni, mert nagy összeget kell felvennie. Órákig tartó rábeszélések és könyörgések következtek, de hajthatatlan voltam. Pénteken reggel 7-kor megszólalt a telefon és Ahmad azt kérdezte: te muszlim vagy? Ha egy muszlim bajban van, akkor segítened kell. Kicsit gondolkoztam és azt mondtam na jó, elviszlek benneteket. ..."

A cikk tovább olvasható a képre kattintva....