IBSSA konferencia a Balkán-régióban 2009. október 24. Banja Luka / Bosznia


A rendezvény a tavalyi sikeres indulás után 2. alkalommal került megrendezésre és a tapasztalatok arra mutatnak, hogy egyértelmű igény mutatkozik az ilyen regionális konferenciák iránt.

A rendezvény széles nemzetközi részvétellel zajlott, 8 országból mintegy 30 fő képviseltette magát. Több, a régióban sikeresen tevékenykedő biztonsági területen működő cég volt jelen, így többek között a horvát GAMMA SECURITY, a szlovén SAVOY SECURITY, a boszniai szerb SECTOR SECURITY, valamint a román ARCONS SECURITY. Részt vett a rendezvényen a Real Aikido 10 danos mestere, Ljubomir Vračarević, valamint Dr. Saša Vujko vezérőrnagy, a szerb kormány antiterrorista szakértője is.


A konferenciát hivatalosan megnyitotta Prof. Dr. Popper György az IBSSA elnöke, aki rövid tájékoztatást is adott az IBSSA jelenlegi tevékenységeiről, céljairól. A nyitó fogadáson megjelent Hossó Zoltán a IAPA (International Auxiliary Police Association) alelnöke, továbbá Zoran Stanisljević, a Boszniai Szerb Belügyminisztérium közbiztonsági területért felelős vezetője. A rendezvényt Bogdan Vukosavljević, az IBSSA Balkáni régiós koordinátora szervezte, vezette. Jelen volt számos, a régióban tevékenykedő IBSSA szervezet vezetője is, így Dr. Constantin Buzatu, az IBSSA Igazgatótanácsa tagja, az „IBSSA Románia” elnöke, Dr. Czapáry-Martincsevics András, az IBSSA Magyar Szekció társelnöke, az IBSSA Technikai Osztály vezetője, valamint Popper Ádám, az IBSSA Informatikai Osztályának vezetője.

Bogdan Vukosavljević beszámolója az alábbi fő irányok kijelölését tartalmazta: cél a taglétszám növelése a régió országaiban, tréningek szervezésével kell és lehet a biztonsági szakmában a befolyást és a minőséget emelni. A tréningeket országonként lehet szervezni az instruktori rendszer adottságait is kihasználva.
2009. augusztus 31-i dátummal nagyon fontos licensz született. Aradról indítva, szlovén támogatással, a romániai illetékes minisztériumok jóváhagyásával akkreditálásra került az IBSSA oktatási rendszere és értelemszerűen ez Európai Uniós kiterjesztésű akkreditálást jelent, vagyis az ebben a képzésben szerzett diploma az egész Európai Unióban elfogadott a biztonsági szakmában. A feladat: a régió valamennyi országában be kell nyújtani elismerés céljából a programot és a Romániából származó, nemzeti nyelvre lefordított licenszet.

Az IBSSA elnöke hozzászólásában hangsúlyozta az információcsere és a kommunikáció fontosságát és szerepét. A romániai licensz alapján pedig az oktatási rendszer fejlesztése fontos és reális célkitűzés. El kell kerülni a tréningekre beiskolázás során a bűnözők kiképzését. Felvételi szűrőket kell működtetni, amelyért az oktatást szervező és bonyolító felelősséggel tartozik (orvosi, fizikai, személyzeti, pszichológiai tesztek). Fontos feladat az egyes országok IBSSA szervezetei és cégei között az együttműködés javítása, amelyre egyébként jó példák vannak (horvát-boszniai szerb és szlovén-boszniai szerb relációban).

Popper Ádám, mint új informatikai lehetőségre, felhívta a figyelmet a Facebook adottságaira és bejelentette, hogy az IBSSA szervezetként felkerült a Facebook-ra, amely rendkívül dinamikus információterjedési lehetőséget valósít meg a szervezet számára, hiszen megtöbbszörözi a kommunikációs képességet. A Facebook egyben lehetőséget biztosít nemzeti nyelven publikációk elhelyezésére is, amelyet célszerű használni és kihasználni.

A rendezvény egyben kitűnő lehetőséget biztosított a baráti és emberi kapcsolatok elmélyítésére is, amelyet a kísérő programok is nagyban segítettek.

A résztvevők döntöttek arról, hogy a 3. IBSSA Balkán Régió Konferenciára 2010. májusában kerül sor.
A pontos helyszín, időpont és előzetes program hamarosan kiírásra kerül és megtalálható lesz az IBSSA nemzetközi honlapján: www.ibssa.org

Készítette: Dr. Czapáry-Martincsevics András

A konferencián készült képek megtekinthetők az IBSSA Facebook oldalán:

http://www.facebook.com/home.php?#/album.php?aid=120159&id=161843339452