Biztonságból jelest kapott Magyarország legnagyobb nemzetközi légikikötője


A légiközlekedésben világszerte különösen nagy figyelmet szentelnek a biztonság kérdésének. Hazánkban, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az elmúlt évben 13 millió fölé ugrott az itt megforduló utasok száma és jelentős mértékben fejlődött a légiáru szállítás is. Nem mindegy tehát, hogy az innen induló utasok, légi áruk egy olyan repülőtérről és olyan légi járműveken repülhetnek el, amelyek egy magas szintű biztonsági tevékenység védelmét élvezik.

A terrorizmus állandó fenyegetettsége árnyékában az Európai Unió is komolyan veszi a tagállami repülőterek biztonságát, ezért rendszeres időközönként végez auditokat a megfelelő működés szavatolása érdekében. Az ilyen ellenőrzések végződhetnek sikeresen, de negatív eredményekkel is, amelyek bármely irányban befolyásolhatják egy ország megítélését és akár súlyos gazdasági hátrányokat is okozhatnak.

„A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kiválóan megfelelt az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóságának biztonsági ellenőrzésén. Az uniós rendeleten alapuló szigorú ellenőrzésen a polgári légi közlekedés védelmét szolgáló szabályok betartását vizsgálták. A sikerhez vezető munkában a rendőrségnek is oroszlánrésze van: a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) feladata a közösségi előírások betartása és betartatása.”

„- Az Európai Bizottság tisztviselői rendszeres időközönként szigorú, többnapos biztonsági ellenőrzéseket végeznek a tagállamok nemzetközi repülőterein. Hazánkban legutoljára 2013-ban volt ilyen, akkor biztonságos minősítést kapott a budapesti repülőtér – mondta Török Zoltán dandártábornok, az RRI igazgatója. – A mostani felülvizsgálat elsődleges eredményei alapján sikerült ezt a státuszt megőrizni, sőt az ellenőrök elégedettségét tovább növelni. A pénteki záró megbeszélés alkalmával elismerően nyilatkoztak a biztonsági helyzetről, annak erősödéséről és fejlődéséről.”

A Zsaru magazin beszámolója szerint a 2018. január 15-19. között itt tartózkodó ellenőrök megállapításai alapján tehát kiválóra vizsgázott a repülőtér. A sikert egy nagy mértékű összefogás és közös munka előzte meg – az RRI szakértői csapata a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakembereivel összefogva egy lehetetlennek tűnő küldetést teljesített: felszámolni lehetőleg minden olyan hiányosságot, amely az Európai Bizottság szigorú ellenőreinek figyelmét magára vonhatja.

„- Átvilágítottuk az összes munkafolyamatot is, és feltérképeztünk minden olyan pontot, amely kockázatot jelenthet. Ha esetleg valami javítanivalót találtunk, felhívtuk az érintett figyelmét a haladéktalan orvoslásra. Ez abból a szempontból volt rendhagyó, hogy a repülőtéren működő cégek és dolgozóik nem tudhattak arról, hogy ellenőrzés lesz, erről már csak a vizsgálat megkezdése után kaphattak tájékoztatást.” – mondta a Zsaru riporterének Balogh Miklós ezredes, az RRI rendészeti igazgatóhelyettese.

Ő állt az élén annak a szakértői bizottságnak, amelyik ezt a hatalmas munkát elvégezte.

A szakértői bizottságon belül a szakmai feladatok koordinálásáért, az ORFK Repülőtéri Rendőr Igazgatóság égisze alatt működő Légiközlekedés-védelmi Osztály vezetője felelt. Macsári István alezredes 2006 óta foglalkozik ezzel a kiemelt fontosságú szakterülettel, aki emellett szakértő és oktató – Magyarországon elsőként szerezte meg a Rendőrség állományából a nemzeti auditori és európai uniós ellenőri képesítéseket.

„- 2011-ben lehetőségem volt elvégezni azt a képzést, amely feljogosít arra, hogy más országokban én is uniós ellenőrként tevékenykedhessek.” - nyilatkozta a Zsaru magazinnak az osztályvezető. Osztályának tagjai szintén elismert szakemberek, a polgári légiközlekedés védelmében mindannyian speciális feladatokat hajtanak végre.

Az alma nem esett messze a fájától. Az IBSSA Oktatási Bizottságának korábbi elnöke, a 2010-ben elhunyt Macsári István ny. r. ezredes fia tehát szintén a Rendőrség kötelékében szolgál és a repülőterek védelme, a polgári légiközlekedés biztonsága a szakterülete. A szakértői feladatok mellett korábban számos tanfolyamon oktatott utasbiztonsági felügyeletet ellátó ellenőröket, légijárművek személyzeteit, biztonsági vezetőket, légiáru szállítással foglalkozó cégek védelmi felelőseit. Stratégiai oktatásokban is részt vesz, az elmúlt években magyar nemzeti auditorokat is képzett a hazai légiközlekedés védelmi, hatósági minőségbiztosítási feladatok hatékonyabb végzéséhez. Egy szakmai életútnak mindig fontos mérföldköve egy nemzetközi megmérettetés, amely most hatalmas sikert hozott, és amelyre különösen büszkék vagyunk!

Természetesen, ahogyan a nyilatkozó rendőri vezetők is elismerik, egy ilyen eredményhez széles körű összefogás szükséges. A felügyeletet ellátó hatóságoktól egészen a végpontokig, az átvizsgálásokat végző civil ellenőrökig mindenkinek tudnia kell a dolgát. A polgári légiközlekedés megfelelő védelme mindannyiunk közös érdeke, ezért ez az eredmény a teljes repülőtéri biztonsági szakma elismerését jelenti.


Az IBSSA Nemzetközi Vezetősége és tagjai nevében szívből gratulálunk ehhez a sikerhez és rangos elismeréshez!

IBSSA HQ

2018. január 25.


Forrás: Zsaru Magazin – Kutlán Edina

   

A Zsaru Magazinban megjelent cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin/biztonsagbol-jeles