XVIII. IBSSA Kongresszus és 3. IBSSA – IPA – IAPA Nemzetközi Konferencia - „Közlekedésbiztonság földön, vízen, levegőben”


Az IBSSA, azaz a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége közel 20 éves működése talán legsikeresebb rendezvénysorozatára került sor 2013. szeptember 23–29. között Budapesten. 1994-ben alakult a nemzetközi szervezet, amelynek mára 5 kontinens 120 országában vannak tagjai és több mint 30 országban szervez rendszeres képzéseket.

A budapesti rendezvény a XII. „SEC-tember” nemzetközi speciális személyvédelmi továbbképzéssel kezdődött szeptember 23-án, hétfőn, az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola területén és a BM – Oktatási Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság objektumán. Ez a nemzetközi képzés az IBSSA oktatási rendszerének a csúcsa, ahol oktatók, kiképzők és a világ minden részéről érkező szakemberek vesznek részt továbbképzés céljából és így szerezhetnek magasabb szintű oktatói minősítést. Az idei képzésre is 12 országból érkeztek résztvevők, köztük több hivatásos rendőr, sőt az Egyesült Államokból korábbi SWAT tag is. A képzés programjában ebben az évben is jelentős szerepe volt a BM – Nemzetközi Oktatási Központ (FBI Akadémia) szituációs helységeiben történt intézkedés lélektani gyakorlatoknak és azok kiértékelésének. Először fordult elő, hogy a „SEC-tember” résztvevői között 4 hölgy is volt és az állandó IBSSA oktatók: Karl Delaguerra (USA), Rony Kluger (Izrael) mellett idén Ljubomir Vracarevic (Szerbia) 10 Danos aikidó mester, világhírű rendőrségi közelharc és önvédelmi kiképző is tanította a résztvevőket.

Büszkék lehetünk néhány magyar IBSSA szakember közreműködésére is, mint Pipicz Zsolt – személyvédelmi mester oktató, Kővágó Attila, Sira Gyula és Hülber János – lövészeti kiképzők, akik világszínvonalon adták át tudásukat ezzel is a magyar biztonsági szakemberek nemzetközi tekintélyét erősítve. A XII. „SEC-tember” képzés résztvevői számára a diplomák és kiemelkedő teljesítményt, vagy tudást elismerő díjak átadására 2013. szeptember 28-án, a XVIII. IBSSA Kongresszus Diplomaosztó és Díjátadó ünnepségén került sor, az idén ismét 5 csillagos Security Hotelként minősített Hotel President Konferenciatermében!

A XII. SEC-tember nemzetközi továbbképzés legjobbjai, akik elismerésben részesültek:
  • XII. SEC-tember LEGJOBB TESTŐRE – Mr. Nick BEEKMAN (Hollandia)
  • XII. SEC-tember LEGJOBB LÖVÉSZE – Mr. Jamie FAULKENBERRY (USA)
  • XII. SEC-tember LEGJOBB BOMBAKUTATÓJA – Mr. Róbert ANDRÁS (Románia)
  • XII. SEC-tember LEGJOBB HARCOSA – Mr. Matej DERMASTJA (Szlovénia)
  • XII. SEC-tember LEGSZORGALMASABB DIÁKJA – Ms. Hajnalka RÖVID (Románia)

A III. „Macsári István r. ezredes” Emlék Lövészeti Bajnokság nyertesei:

1. hely - Mr. Róbert ANDRÁS (Románia)
2. hely - Mr. Nick BEEKMAN (Hollandia)
3. hely - Mr. Davy LOETE (Belgium)

   

2013. szeptember 28-án, szombaton, az IBSSA Kongresszusán 128 résztvevő 4 kontinens 40 országa és 35 nemzetközi szervezete képviseletében tekintette át az elmúlt 5 év tevékenységét és határozta meg az elkövetkező időszak célkitűzéseit, amelyek között első helyen az együttműködés, azaz a „Partnership” program maradt, különös tekintettel a „Gyermek – család – település” biztonsága, valamint a kábítószer és terrorizmus elleni küzdelem területére. Új elem, amely a fentiekkel is szorosan összefügg, a közlekedés biztonsága, a balesetek visszaszorítására való törekvés. Ez volt a fő témája az IBSSA – IAPA – IPA közös szervezésében 3. alkalommal megrendezett nemzetközi konferenciának is, különös tekintettel arra, hogy 2012. évben Magyarország vehette át az EU ún. „PIN” Díját, mint a legsikeresebb ország a közlekedési balesetek visszaszorításában. Az idei konferencia kiemelt témája a közúti-, légi- és vízi-közlekedés biztonsága, azaz „Közlekedésbiztonság földön, vízen, levegőben”.

A konferencia vitaindító beszédét Győri Gyula – a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke tartotta, őt a biztonságos és hatékony léginavigációs szolgáltatás nyújtása témában Szepessy Kornél – a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. ügyvezetője követte.

Majd Hossó Zoltán, az IAPA (Nemzetközi Polgárőr Szövetség) alelnöke vette át a szót, aki az IAPA szervezetét mutatta be a konferencia résztvevőinek. A hazai felszólalók sorából is kiemelkedő volt Tímár László – az IBSSA Bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági osztálya vezetője, valamint Macsári István r. őrnagy – a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság Légiközlekedés-védelmi Osztály vezetője előadása, de felszólaltak neves amerikai, svéd, izraeli, pakisztáni, szlovén, szlovák, stb. szakemberek is.

   

   

   

A konferencia végén 35 nemzetközi szervezet, köztük biztonsági szövetségek, sport világszervezetek, egyetemek és más felsőoktatási intézmények, humanitárius és katasztrófaelhárító szervezetek, lovagrendek egyhangúlag megszavazták és csatlakoztak a Magyarországon 2011-ben elindított és azóta igen sikeres „Életúton” programhoz, azaz úgy döntöttek, hogy a „Biztonságos Közlekedésre való felkészítés” programot nemzetközi méretekben is kiterjesztik.

Annak idején Magyarországon az IBSSA és az IAPA magyar szekciói elsőként csatlakoztak az „Életúton Program”-hoz.

A rendezvénysorozat fontos eseménye volt, hogy a XVIII. IBSSA Kongresszuson a résztvevők egyhangú szavazással újabb 5 évre megválasztották az IBSSA vezetőségét, elnök ismét Prof. Popper György, főtitkár Dr. Rony Kluger maradt. A végrehajtó bizottságba alelnökként bekerült Dr. Czapáry-Martincsevics András, valamint a bizottság tagja lett Kollár Antal és Dr. Niklós András is, az IBSSA Magyar Szekció társelnökei. Sira Gyula az IBSSA ISF (nemzetközi sportszövetség) lövészetét felügyelő alelnöke lett, ezt a pozíciót eddig az olasz Roberto Gobbi töltötte be.

A rendezvénysorozat csúcspontja a kitüntetések átadása volt. Dr. Schváb Zoltán – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Helyettes Államtitkára 5 hazai és nemzetközi szervezettől kapott kitüntetést, köztük a Szlovák Katasztrófaelhárítás arany érdemkeresztjét, valamint az IBSSA elismerő plakettjét több éves kitartó, áldozatos munkájáért, és folyamatos kiemelkedő támogatásáért. A kitüntetéseket testvére Schváb Viktor vette át.

  

„For Your countinuous outstanding service rendered to IBSSA” - kitüntetésben részesültek folyamatos kiemelkedő munkájukért:

  • Dr. Fodros István
  • Krauzer Ernő r. alezredes
  • Soke Kelemen István
  • Kertész Csaba

  

Az IBSSA „Medal of Merit” érdemrend Arany fokozatát kapták:

  • Dr. Dános Valér ny. rendőr vezérőrnagy
  • Őexcellenciája Yurii Mushka – az Ukrán Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete

 

Tiszteletbeli IBSSA tagságban részesültek:

  • Őexcellenciája Zeljko Janjetovic – bosnyák nagykövet
  • Őexcellenciája Nurbakh Rustemov – kazahsztáni nagykövet
  • Gerendás József – a Hotel President igazgatója

Az új IBSSA tagok is itt vehették át diplomájukat és a tagságról szóló igazolványukat:

  • Mr. Ivan ZOGOVIC (Montenegró)
  • Mr. Jamie FAULKENBERRY (USA)
  • Mr. Hrvoje PAVLECIC (Horvátország)
  • Mr. George A. JOLINK (Hollandia)
  • Ms. Gerdi Debby van DOMMELEN (Hollandia)
  • Angler Zoltán
  • Belényesi Béla
  • Farkas György

 

Győri Gyula a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke és Szepessy Kornél a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója tiszteletbeli IAPA tagságot vehettek át Hossó Zoltántól az IAPA alelnökétől.

 

A PRO DEO State University (PDSU) képviseletében Prof. Kertész – Bakos Ferenc az alábbi díszdoktori diplomákat adta át:

  • Mr. Alessandro MONARI ( Olaszország ) - Biztonságtudományi karon - „Bűnmegelőzés” című disszertációja
  • Andrási Miklós (Magyarország) - Politikai Tudományok és Nemzetközi Kapcsolatok karon - „A Nemzetközi Szervezetek Diplomáciai Protokollja” című disszertációja érdemeként.

 

Gen. Ján Culka a Szlovák Katasztrófaelhárítási Egységének parancsnoka két magas rangú kitüntetést adott át:

  • Dr. Rony KLUGER (Izrael) az IBSSA főtitkára arany fokozatú
  • Mr. Branislav JOVCHEVSKI (Macedónia), az IBSSA ország képviselője ezüst fokozatú kitüntetésben részesült

A 2014. évi IBSSA Kongresszus szervezésére Svájc és Szerbia jelentkezett, ám a végleges helyszínről később születik igazgatótanácsi döntés. Valószínűleg azonban svájci képviselőink nyerik el a szervezés jogát, mivel Belgrádban 2007-ben már volt IBSSA Kongresszus!

A rendezvénysorozat méltó zárása a Marriott Hotelben megrendezett XVII. Testőr- és Lovagbál volt.

 

2013. szeptember 29-én, vasárnap Kutalik Tamás – az IBSSA Magyar Szekció regionális képviselője szervezésében és meghívására az amerikai és további 6 külföldi delegáció látogatást tett Hatvan Város Tűzoltó Parancsnokságán, amelynek megtekintése után a vendégek tiszteletüket fejezték ki a 9/11 emlékműnél, amelybe a terrortámadásban elpusztított World Trade Center vasszerkezetének egy darabja van foglalva.

A 2013. szeptember 23–29. között megrendezésre kerülő rendezvények kiemelkedő sikerében igen nagy szerepe volt a Nemzet Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), a HungaroControl Zrt., a Jaguár autószalon, a Provéd Zrt, a PAJZS Kft., a Laborexpert Kft., a Protection Group, a Hűség Kft., az IN-KAL, a Radiorent, a Jacuzzi, a Kaqun cégek, a Systema RMA, valamint aktív IBSSA tagjaink támogatásának, segítségének és áldozatos munkájának.

   

  

     

Köszönjük mindenkinek, nemes ügyet szolgáltak!

IBSSA