Jótékonysági emléktorna Radovic Dusán rendőrfőhadnagy tiszteletére az IBSSA részvételével


2013. július 20-án negyedik alkalommal gyűltek össze kollégák, barátok és szimpatizánsok megemlékezni a három évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt zuglói rendőrfőhadnagyra, Radovic Dusánra, akit szabadsága előtti utolsó munkanapján, a rendőrök elől menekülő, esztelenül száguldozó ámokfutó gázolt halálra. A szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőrfőhadnagyról való megemlékezést követő emléktornán mintegy 600 fő vett részt. Az esemény fő szervezője az IAPA – Nemzetközi Polgárőr Szervezet, fővédnöke dr. Papcsák Ferenc országgyűlési képviselő volt.

dr. Dragon Sándor rendőr ezredes, Zugló Rendőrkapitánya a Stefánia úti rendőrkapitányságon megtartott megemlékezésen elmondta, a Radovic Dusánnal történt tragikus eset arra emlékeztet mindannyiunkat, mennyire fontos, hogy a rendőrök hivatásukat tisztességgel és olyan példaértékű módon végezzék, ahogy azt Dusán is tette.

Az esemény kiemelt támogatója, Zugló Önkormányzata képviseletében – a tornán játékosként is résztvevő – Rozgonyi Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy Dusán emléke előtt tisztelegni kötelességünk, hálával tartozunk neki, mert hivatása a zuglói polgárok védelme volt. A megemlékezést követő emléktornát idén is a Kövér Lajos utcai Sporttelepen tartották. A kispályás labdarúgótornára 28 csapat, rekordszámú indulóval érkezett, köztük több vidéki (Hajdúnánás, Tiszaújváros, Füzesabony) csapat, és az elmúlt évek hagyományainak megfelelően több kerületi rendőrkapitányság-, a Készenléti Rendőrség, a Tűzoltók- és természetesen a Zuglói rendőrök-, kerületőrök- és polgárőrök csapata is benevezett a versenyre.

Az emléktorna megnyitóján Kardos Pál, az IAPA – Nemzetközi Polgárőr Szervezet elnöke arról beszélt, hogy „Zugló egy nagy család, főként értendő ez a rendvédelem területén dolgozókra, akár hivatásosként, akár önkéntesként végzik a dolgukat. Amellett, hogy együtt dolgozunk, szívesen töltjük együtt a szabadidőnket is, fontosak számunkra egymás hagyományainak tisztelete és ápolása, ezért vagyunk ma itt ilyen sokan. Köszönöm a szervezésben résztvevőknek, az esemény szponzorainak és a torna összes résztvevőjének, hogy ezt a nemes célt támogatta.”

A szervezők nevében Tomis Károly a díjátadáson megköszönte, hogy a tornán résztvevő rendvédelmi dolgozók összefogtak egy közös célért. Az eseményen részt vett Prof. Popper György – az IBSSA elnöke, aki a Máltai Lovagrend (KMFAP) emlékérmét ajándékozta Radovic Dusán özvegyének, Radovic Mariannak.

A döntőt és ezzel a Vándorkupát végül a Budapest Police nyerte, megelőzve a Gundel Étterem csapatát. Az első három helyezettnek járó kupát és a különdíjakat Radovic Mariann és Tomis Károly főszervező, az IAPA nevében Hossó Zoltán és Kardos Pál, az IBSSA képviseletében Prof. Popper György adta át a győzteseknek. Az IBSSA Dicsőségért Érdemérmét és oklevelét a közönségdíjas XV. kerületi Rendőrkapitányság csapata vehette át.

 

A rendezvényt kiemelten támogatta Zugló Önkormányzata, a Gundel Étterem, a Trófea Grill Étterem és a Sörösló Étterem. A torna megszervezéséhez támogatást biztosított az AV PLANET, a TESCO-GLOBÁL Áruházak Zrt., a Zábori Cukrászda, a Corner Fitness, az Aqua Computer és a Thököly GSM.

A bevételekből származó teljes összeget a szervezők Radovic Dusán özvegyének és árván maradt kislányának, Dorinának ajánlották fel.

A IV. Radovic Dusán megemlékezésről és emléktornáról készült kisfilm itt tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=s3YfQVuxNo0&feature=youtu.be

2013. július 26.