XI. SEC-tember IBSSA Nemzetközi Speciális Személyvédelmi Tréning Sir John Dora tiszteletére


„Tanulj meg mindent, amit lehet, amikor csak lehet, akitől csak lehet!
Egyszer eljön az az idő, amikor hálás leszel ezért magadnak.”
(Sarah Caldwell)

„Többek, mint Testőrök”

Az IBSSA Főhadiszállása idén 11. alkalommal szervezte meg a szövetség legsikeresebb és legjobb nemzetközi szakmai továbbképzését, a „SEC-tember” elnevezésű tréninget a civil szféra képzett és elismert oktatói, valamint szakemberei részére. 2002-ben a képzés megálmodója Macsári Erika – az IBSSA Központi Adminisztrációs Iroda vezetője, a „SEC-tember” szervező bizottságának elnöke – abban állapodott meg szervező társaival, hogy létrehoznak egy olyan nemzetközi továbbképzési formát, ahova eljöhetnek „tanulónak” azok az oktatók, akiken a civil biztonsági szakemberek képzése múlik világszerte; lehetőséget adva ezzel a résztvevőknek, hogy szélesítsék látókörüket és nemzetközi szinten bővítsék ismereteiket. Oktatásukra az amerikai földrész, Közel- és Távol-Kelet, valamint Európa legjobb kiképzőit, mester oktatóit hívják meg azóta is minden évben Budapestre.
Az idei „SEC-tember” tréning Sir John Dora tiszteletére került megrendezésre – megemlékezve az ő rendkívüli szakmai életútjáról és a biztonság terén kifejtett professzionális munkájáról.

A 11. „SEC-tember” képzésre érkezők között ismét kiugróan magas volt a külföldi résztvevők száma; a magyarok mellett Belgium, Bosznia-Hercegovina, Görögország, Hollandia, Lettország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Törökország és az Amerikai Egyesült Államok szakemberei képviseltették magukat, hogy ismét részt vegyenek Budapesten az IBSSA Nemzetközi Speciális Személyvédelmi Tréningjén 2012. október 22. – 27. között és különféle szakmai előadások keretében tökéletesítsék tudásukat. A hagyományoknak megfelelően az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola adott otthont a „SEC-tember” tréningnek, ahol minden évben a BM – Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság (OKTF) és különösen Dr. Dános Valér ny. r. dandártábornok, a BM–OKTF főigazgatója támogatásával tartják a képzést. Ma már természetes, hogy a mester oktatók között elismert rendőrségi szakértők is végzik munkájukat, a képzés idei fővédnöke pedig ismét Dr. Hatala József r. altábornagy úr – Országos Rendőrfőkapitány volt.

A 10 országból érkezett szakemberek 4 csoportra osztva elméleti és gyakorlati képzéseken vettek részt, amelynek középpontjában ebben az esztendőben a személyvédelem mellett a kommunikáció szerepelt. Természetesen a képzést vezetők neve is garancia volt a várható, magas színvonalú oktatásra, hiszen olyan nemzetközileg elismert mesterektől leshették el a fortélyokat a kezdő és haladó csapatok tagjai, mint például az USA-ból érkezett

Tony SCHIENA – önvédelmi mester oktató, SERE taktikák, akinek Kotlár Attila – önvédelmi kiképző segített; valamint a szintén amerikai Karl DELAGUERRA – személyvédelmi mester oktató, aki maga is SWAT-os volt; kollégája pedig Pipicz Zsolt – elismert személyvédelmi kiképző, aki a csapatok gyakorlati feladatait állította össze és vezényelte le. Kővágó Attila r. zászlós – a Csongrád-megyei Rendőrség lövészeti kiképzője és Sira Gyula – IBSSA lövészeti mester oktató állították össze a lövészeti feladatokat, Stefán András pedig az elsősegély rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. Előadott továbbá Chikán-Sonne Zoltán – tűzszerész technikus, akinek szakértelmét bizonyítja, hogy aktív munkájából sérülésmentesen ment nyugdíjba, valamint Csernák István – aki lélektani tréningen tette próbára a résztvevők éberségét és reakcióját a taktikai házban. A reggeli bemelegítő tréninget a holland Frank PHILIPOOM tartotta, az érdekfeszítő önismeret – kommunikáció előadásra pedig Sinka Zoltán püőr. alezredes urat, a NAV Bűnügyi Főigazgatóság, Bűnügyi Ellátó Főosztály vezetőjét kérte fel a szervező bizottság.

 

 

Teljes bizonyossággal lehet állítani, hogy éppen a kiképzők rendkívüli felkészültsége és óriási nemzetközi tapasztalata alapján ez a tréning Magyarországon a civil biztonsági szféra legmagasabb szintű képzése.

Október 22-én az ünnepélyes megnyitón az IBSSA elnöke, Prof. Popper György köszöntötte a tréning résztvevőit, bemutatta a nemzetközi tanári kart, majd külön köszöntötte tiszteletbeli vendégünket:

  • Povázsai Sándor r. alezredes urat, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Igazgatásrendészeti Főosztály Rendészeti Osztály vezetőjét, aki a Fővédnökséget elvállaló Dr. Hatala József r. altábornagy urat – Országos Rendőrfőkapitányt képviselte a megnyitón

Az IBSSA elnöke méltatta a Szövetség számos sikeres és egyre szorosabb együttműködését a terrorizmus, bűnözés és kábítószer elleni küzdelemben, majd elmondta, hogy a képzés nem lett volna megrendezhető az IBSSA-vel évek óta szoros együttműködésben lévő BM – Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság (BM – OKTF), az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola, valamint az IBSSA számos aktív tagja önzetlen támogatása nélkül.

A képzést hivatalosan Povázsai Sándor r. alezredes úr, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Igazgatásrendészeti Főosztály Rendészeti Osztály vezetője nyitotta meg, aki rövid beszéde után sok sikert kívánt a résztvevőknek.

A szervezők idén olyan különleges programot állítottak össze a biztonsági területen dolgozó szakemberek, testőrök, kiképzők és oktatók legmagasabb szintű továbbképzéséhez, amely az átfogó személyvédelem, kockázatelemzés, kísérési technikák, gyakorlati lövészet, tűzszerészet és elsősegély mellett nagy hangsúlyt fektetett a kommunikációra és önismeretre.
A napi 8 órás oktatások alatt, valamint a szünetekben és az esti pihenő során a résztvevőknek alkalmuk adódott az eszmecserére, megoszthatták egymással szakmai tapasztalataikat, illetve országuk – civil szférára vonatkozó – törvényi szabályozásait. A mester oktatókat kifejezetten motiválta a hallgatók magasan képzett profizmusa, valamint olyan résztvevők, mint például a lettországi elnöki gárda tagjai, illetve magas-rangú román, olasz és magyar rendőrtisztek.

A 11. SEC-tember lövészeti kiképzői idén is megszervezték az immár II. „Macsári István ny. r. ezredes” Emlék Lövész Bajnokságot, amelyre október 26-án, pénteken került sor. Macsári István ny. rendőr ezredes, aki a BM – Rendészeti Vezetőképző és Kutatóintézet igazgatóhelyetteseként dolgozott, valamint az IBSSA patronáló tagja volt a szervezet megalapítása óta (mindig támogatta és segítette a SEC-tember képzéseket és egyéb IBSSA rendezvényeket), váratlanul hunyt el 2010. október 23-án, 61 éves korában. Ezzel a folyamatos lövészeti versennyel kívánnak az oktatók, kollégák és barátok megemlékezni nagyszerű és példamutató személyiségéről, szakmai elhivatottságáról és szakértelméről, valamint mindig segítő, jó barátságáról.

II. „Macsári István ny. r. ezredes” Emlék Lövész Bajnokság győztesei:

  • 1. helyezett: Márkus Gergely
  • 2. helyezett: Edgars ZAKENS (Lettország)
  • 3. helyezett: Róbert ANDRÁS (Románia)

   

A kurzus végén került sor az instruktori vizsgákra az IBSSA Oktatási és Minősítési Bizottsága közreműködésével, amely során számos résztvevőnek a haladó csoportból lehetősége nyílt a megmérettetésre és sikeres vizsga esetén az IBSSA minősítésre.

A sikeres instruktori és segéd-instruktori vizsgát tett résztvevők listája:

  • Mr. Sándor ROMASZ Assistant Instructor of Shooting
  • Mr. Andris GRIVANS (Lettország) Assistant Instructor of Shooting
  • Mr. Edmunds BRUNOVSKIS (Lettország) Assistant Instructor of Shooting
  • Mr. Nick BEEKMAN (Hollandia) Assistant Instructor of Executive Protection
  • Mr. Artis BRUNS (Lettország) Assistant Instructor of Executive Protection
  • Mr. Sergejs REUTS (Lettország) Instructor of Executive Protection
  • Mr. Madars VELIKS (Lettország) Instructor of Executive Protection
  • Mr. Edgars ZAKENS (Lettország) Instructor of Executive Protection

Szombat délben (október 27-én) a Petneházy Huszárcsárdában került megrendezésre a záró bankett, az ünnepélyes diplomaosztóval.

A záró eseményt megtisztelte jelenlétével:

  • Krauzer Ernő r. alezredes úr, a BM – Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság Oktatási igazgatóhelyettese;
  • Dr. Fodros István úr, a HEKUS és Diplomata Magazinok Igazgató-főszerkesztője, Sao Tomé és Principe tiszteletbeli konzulja;
  • Sir Francesco Ivaldi úr (Olaszország), Főbíró, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) lovagja;
  • Col. Louis DE LEON (USA), Jogász, nyugállományú alezr. U.S. Air Force - JAG Officer
  • Szilágyi Attila úr, az IPA Magyar Szekció Főtitkára;
  • Paukert Tamás úr, az IPA Magyar Szekció alelnöke;
  • Hossó Zoltán úr, az IAPA alelnöke

A hivatalos IBSSA részvételi diplomák és kitüntető oklevelek átadása előtt Prof. Popper György – az IBSSA elnöke, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) miniszterelnöke felhasználva a lehetőséget a következő kinevezéseket adta át HEH José, Prince – a KMFAP nagymestere kérésére:

  • Sir Frank PHILIPOOM, KM, KC – a FEMERAID International – Holland Egység igazgatója „Dicsőségért Érdemrendet” kapott a lovagrendben végzett kimagasló humanitárius munkájáért
  • Sir Karl DelaGuerra KC – Észak-Karolina bailiffje a „FEMERAID International koordinátora az Amerikai Egyesült Államokban” kinevezést vehette át.

Ezután az IBSSA Tagsági diplomák és igazolványok kerültek átadásra az új IBSSA tagoknak:

  • Col. Louis DE LEON (USA) – Tiszteletbeli tagság
  • Mr. Süleyman Aktas (Törökország / Hollandia) – Egyéni tagság
  • Mr. Jafeth Ismael ELAND (Hollandia) – Egyéni tagság
  • Mr. Richard ZVOLÁNEK (Szlovákia) – Egyéni tagság

Mindezek után Prof. Popper György – az IBSSA elnöke és Dr. Rony Kluger (ISR) – az IBSSA főtitkára adták át az IBSSA részvételi diplomáit a képzés résztvevőinek, majd a hagyományoknak megfelelően következett a díjátadó ünnepség, amely során a résztvevők egyéni teljesítményei kerültek értékelésre.

A XI. SEC-tember nemzetközi továbbképzés legjobbjai, akik elismerésben részesültek:

  • XI. SEC-tember LEGJOBB TESTŐRE Róbert ANDRÁS (Románia)
  • XI. SEC-tember LEGJOBB LÖVÉSZE Edmunds BRUNOVSKIS (Lettország)
  • XI. SEC-tember LEGJOBB BOMBAKUTATÓJA Angelo PAGLIARA (Olaszország)
  • XI. SEC-tember LEGJOBB HARCOSA Goran KNEZEVIC (Bosznia-Hercegovina)

A díjátadó ünnepség lezárásaként Krauzer Ernő r. alezredes úr és Tímár László úr az IBSSA emlék plakettjét vehették át az IBSSA elnökétől, ezzel kívántuk megköszönni a XI. SEC-tember rendezvény kapcsán nyújtott támogatásukat és hathatós segítségüket, amellyel az elmúlt években is pártolták a „SEC-tember” képzéseket.

Külön elismerés és köszönet a szervező bizottság tagjainak, akik önzetlen és áldozatos munkájukkal nagyban hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához!

A SEC-tember Szervező Bizottsága ezúton is szeretné kifejezni köszönetét minden instruktor és mester oktató részére, akik szakértelmükkel és kemény munkájukkal sikerre vitték a rendezvényt!

Hálás köszönetünk a SEC-tember rendszeres támogatóinak, szponzorainak is:

  • Tímár László – PAJZS Technológia Kft., IBSSA Gépjárművédelmi Osztály vezetője
  • Kertész Csaba – PowerShield Kft. Ügyvezetője, IBSSA Magyar Szekció elnöke
  • Sira Gyula és Hülber János – Hűség Security Kft. igazgatói, IBSSA tagok
  • Dr. Schuman Ádám – Laborexpert Kft. igazgatója, IBSSA tag
  • Dr. Lasz György – IN-KAL Cégcsoport igazgatója, IBSSA tag
  • Klézl Marina – Detektor Plusz biztonsági magazin tulajdonosa, a SEC-tember képzések hivatalos lapja
  • Benkő Jenő – RadioRent Kft. igazgatója, IBSSA tag

2012. november 19.

IBSSA HQ