Beszámoló az ÉLET ÚTON program novemberi rendezvényéről


Az IBSSA Baleset- és Bűnmegelőzési Osztálya 2011. november hónapban részt vett a társadalmi összefogást eredményező ÉLET ÚTON program jubiláló féléves rendezvényén, amelyhez azóta szervezetünk is csatlakozott. Az akcióprogram a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és az ORFK Baleset-megelőzési Bizottság kezdeményezésére indult el.

A program célja, hogy a forgalomban közlekedők élethosszig tartó tanulással a kollektív és egységes szemléletformálást követően a közlekedési rendszer jól felkészült és támogatott szereplőivé váljanak. Az eltelt rövid idő bebizonyította, hogy a forgalombiztonsági intézkedések, a nevelés és a tájékoztatás hatékonyan szolgálják a közlekedésbiztonság javítását.

Az ÉLET ÚTON program egyik leghangsúlyosabb pontja a gyermekek közlekedésre nevelése, amelyet a „Szuperbringa program” vállalt magára. Ezért készültek a 3-8 éves gyermekek számára közbiztonsági animációs kisfilmek, „mini-KRESZ” sorozat, melyek fontos problémákra összpontosítanak: átkelés lámpás gyalogátkelő helyen, gyalogátkelőhely nélküli kereszteződésekben, biztonsági gyermekülés és biztonsági öv használata, fejvédő és további védőfelszerelések viselése kerékpározás közben, úttestre való kiszaladás veszélyei.

 

A program keretében 300.000 db szuperbringa kalauz kerül kiosztásra az általános iskolákban, amelyek útmutatást adnak úgy a szülőknek, mint a gyermekeknek a biztonságos és balesetmentes közlekedéssel kapcsolatban. A pedagógusok bevonásával „vizsgákra” is sor kerül, ahol sikeres vizsga esetén a gyermekek „kerékpáros igazolvány”-t kapnak. A vizsgáztatás mellett ellenőrzésre kerülnek a kerékpárok is, ha a kötelező felszerelésekkel felszerelt a kerékpár, akkor igazoló matricával látják el.

Mind az állami szektor képviselői, mind pedig a csatlakozó civil szervezetek aktívan vesznek részt a közlekedésbiztonsági programokban. Az összefogott koordináció hatékonyan előre mozdítja a közlekedésbiztonságot, javításának valamennyi érdekelt hatóság és szervezet összehangoltan dolgozhat.

Budapest, 2011. november 21.

Nagy Endre

IBSSA Magyar Szekció Baleset- és Bűnmegelőzési Osztály vezetője