Együttműködési megállapodás az IBSSA és a Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség között


2011. december 10-én Kecskeméten a Városháza dísztermében került sor a Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség (ITCA – International Tisza Cluster Association) nemzetközi konferenciájára, amelyen részt vett Prof. Popper György – az IBSSA elnöke, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Miniszterelnöke, Dr. Kertész-Bakos Ferenc – a PRO DEO State University tanszékvezetője, valamint Kertész Csaba – az IBSSA Magyar Szekció soros elnöke.

A Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség egy éve alakult és mára 6 ország a tagja, hetedikként Lengyelország csatlakozik. A mostani konferencián több mint 10 ország képviseltette magát, sőt felszólalt Mongólia Budapesti Nagykövetsége Ügyvivője is.

A megnyitó ünnepségen Orbán Viktor és Schmitt Pál üdvözlete beolvasása után Prof. Popper György urat kérték fel a megnyitó beszédre, aki a köszöntések és a rendezvény méltatása után hivatalosan bejelentette, hogy a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) védnökséget vállalt a Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség tevékenysége felett, különös tekintettel arra, hogy az ITCA célkitűzései és elképzelései több területen egybe esnek a Lovagrend célkitűzéseivel. Az erről szóló deklarációt Prof. Popper György – a KMFAP miniszterelnöke adta át Berkes Béla úrnak, a szövetség elnökének.

A konferencián együttműködési megállapodás aláírására is sor került az ITCA (Berkes Béla – elnök) és az IBSSA Magyar Szekció (Kertész Csaba – soros elnök) között. A megállapodás értelmében felek úgy határoztak, hogy együttműködnek a Megújuló Energetika, Környezettechnológia, Biotechnológia, Turizmus, és Gazdaságfejlesztés ágazatokban, illetve az ivóvíz készletünk védelme érdekében, hogy a projektek lebonyolítása a lehető legbiztonságosabban történjen, valamint közös rendezvények és oktatások szervezését tartják fontosnak. Kertész Csaba a sajtótájékoztatón való felszólalásában röviden bemutatta az IBSSA-t és beszélt a biztonság fontosságáról, valamint a jövőbeli közös tervekről.

Erdőfi-Szabó Attila – az IBSSA aktív tagja – már az alapítás óta tevékeny tagja cégével (BioLabor) a Klaszternek.

A Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetséghez közel 1000 cég tartozik, számos világraszóló találmány és szabadalom van a kezükben, elsősorban a hulladékfeldolgozás, a szennyezett területek megtisztítása, szeméttelepek termő területté alakítása témákban.

2011. december 20.

IBSSA