X. SEC-tember IBSSA Nemzetközi Speciális Továbbképző Tréning 2011. szeptember 19-24.


 „Minél többet tud valaki, annál több a tanulnivalója. A tudással egyenes arányban nő a nem tudás, vagy inkább: annak tudása, hogy mi mindent nem tudunk.”

(Friedrich Schlegel)

„Kiképzés felsőfokon”

Az IBSSA Főhadiszállása idén 10. alkalommal szervezte meg a szövetség legsikeresebb és legjobb nemzetközi szakmai továbbképzését, a „SEC-tember” elnevezésű tréninget a civil szféra képzett és elismert oktatói, valamint szakemberei részére. 2002-ben a képzés megálmodója Macsári Erika – az IBSSA Központi Adminisztrációs Iroda vezetője, a „SEC-tember” szervező bizottságának elnöke – abban állapodott meg szervező társaival (Sira Gyulával és Hülber Jánossal), hogy létrehoznak egy olyan nemzetközi továbbképzési formát, ahova eljöhetnek „tanulónak” azok az oktatók, akiken a civil biztonsági szakemberek képzése múlik világszerte; lehetőséget adva ezzel a résztvevőknek, hogy szélesítsék látókörüket és nemzetközi szinten bővítsék ismereteiket. Oktatásukra az amerikai földrész, Közel- és Távol-Kelet, valamint Európa legjobb kiképzőit, mester oktatóit hívják meg azóta is minden év szeptemberében Budapestre.

A szervezők minden eddigi várakozását felülmúlta az idei jubileumi továbbképzésre jelentkező szakemberek száma, akik a világ különböző tájairól érkeztek, hogy ismét részt vegyenek Budapesten az IBSSA Nemzetközi Speciális Továbbképző Tréningjén 2011. szeptember 19. – 24. között és különféle szakmai előadások keretében tökéletesítsék tudásukat. A hagyományoknak megfelelően ismét az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola adott otthont a SEC-tember tréningnek, ahol minden évben a BM – Rendészeti Vezetőképző és Kutatóintézet támogatásával tartják a képzést. Ma már természetes, hogy a mester oktatók között elismert rendőrségi szakértők is végzik munkájukat, a képzés idei fővédnöke pedig ismét Dr. Hatala József r. altábornagy úr – Országos Rendőrfőkapitány volt.

A megnyitó ceremónia közeledtével egyre inkább érezni lehetett a résztvevők oldaláról az örömteli találkozás, viszontlátás feletti izgalmakat, valamint a képzés részleteiről való titkolózás miatti feszült várakozást. Ismét kiugróan magas volt a külföldi résztvevők száma; a magyarok mellett Belgium, Horvátország, Hollandia, Lettország, Románia, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és az Amerikai Egyesült Államok szakemberei képviseltették magukat! A 11 országból érkezett szakemberek elméleti és gyakorlati képzéseken vettek részt, amelynek középpontjában ebben az esztendőben a személyvédelem mellett a légi közlekedés védelem és a protokoll szerepelt.

Természetesen a képzést vezetők neve is garancia volt a várható, magas színvonalú oktatásra, hiszen olyan nemzetközileg elismert mesterektől leshették el a fortélyokat a kezdő és haladó csapatok tagjai, mint például az USA-ból érkezett Karl DELAGUERRA – Személyvédelmi mester oktató, aki maga is SWAT-os volt; vagy Pipicz Zsolt – elismert személyvédelmi kiképző, aki a csapatok gyakorlati feladatait állította össze és vezényelte le. Macsári István r. őrnagy – az ORFK Légiközlekedés-védelmi szakértője és oktatója a civil szféra személyvédelmi munkái során repülővel történő utazással kapcsolatban felmerülő jogi kérdésekről és hasznos tudnivalókról tartott érdekfeszítő előadást. Kővágó Attila r. zászlós – a Csongrád-megyei Rendőrség lövészeti kiképzője és Sira Gyula – IBSSA instruktor a lövészet, Stefán András pedig az elsősegély rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. Előadott továbbá Chikán-Sonne Zoltán – tűzszerész technikus, akinek szakértelmét bizonyítja, hogy aktív munkájából sérülésmentesen ment nyugdíjba. A reggeli bemelegítő tréning mellett az önvédelmi képzést pedig a holland Marc LANDMEIER és Kotlár Attila – önvédelmi kiképzők tartották, illetve az izraeli Rony KLUGER – az IBSSA Oktatási és Minősítési Bizottságának elnöke, aki a Krav-Maga mestere, is tartott egy kemény 2 órás tréninget a résztvevőknek.

 

 

 


Teljes bizonyossággal lehet állítani, hogy éppen a kiképzők rendkívüli felkészültsége és óriási nemzetközi tapasztalata alapján ez a tréning Magyarországon a civil biztonsági szféra legmagasabb szintű képzése. Szeptember 19-én az ünnepélyes megnyitón az IBSSA elnöke, Prof. Popper György köszöntötte a tréning résztvevőit, bemutatta a nemzetközi tanári kart, majd külön köszöntötte tiszteletbeli vendégeinket és védnökeinket:

  • Dr. Kincses Ildikó r. dandártábornok asszonyt, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Igazgatásrendészeti Főosztály vezetőjét, aki a Fővédnökséget elvállaló Dr. Hatala József r. altábornagy urat – Országos Rendőrfőkapitányt képviselte a megnyitón
  • Dr. Dános Valér – ny. r. dandártábornok, a BM – Rendészeti Vezetőképző és Kutatóintézet igazgatója és együttműködő partnerünk 2003 óta
  • Prof. Dr. Sárkány István – ny. r. vezérőrnagy, a Rendőrtiszti Főiskola rektora, a X. SEC-tember védnöke
  • Dr. Fodros István, a HEKUS és Diplomata Magazinok Igazgató-főszerkesztője, a X. SEC-tember médiapartnere
  • HMEH Prince José COSMELLI (Portugal) – a FEMERAID International elnöke, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Nagymestere, tiszteletbeli vendég
 Az IBSSA elnöke méltatta a Szövetség számos sikeres és egyre szorosabb együttműködését a terrorizmus, bűnözés és kábítószer elleni küzdelemben, majd elmondta, hogy a képzés nem lett volna megrendezhető az IBSSA-val évek óta szoros együttműködésben lévő BM – Rendészeti Vezetőképző és Kutatóintézet (RVKI), az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola, valamint az IBSSA számos aktív tagja önzetlen támogatása nélkül!

A képzést hivatalosan Dr. Dános Valér ny. r. dandártábornok, a BM – RVKI igazgatója nyitotta meg, aki rövid beszéde után sok sikert kívánt a résztvevőknek.

A szervezők idén olyan különleges programot állítottak össze a biztonsági területen dolgozó szakemberek, testőrök, kiképzők és oktatók legmagasabb szintű továbbképzéséhez, amely az átfogó személyvédelem, kockázatelemzés, kísérési technikák, gyakorlati lövészet, tűzszerészet és elsősegély mellett nagy hangsúlyt fektetett a légiközlekedés-védelemre, valamint a protokollra. A napi 8 órás oktatások alatt, valamint a szünetekben és az esti pihenő során a résztvevőknek alkalmuk adódott az eszmecserére, megoszthatták egymással szakmai tapasztalataikat, illetve országuk – civil szférára vonatkozó – törvényi szabályozásait. A mester oktatókat kifejezetten motiválta a hallgatók magasan képzett profizmusa, valamint olyan résztvevők, mint például a lettországi elnöki gárda tagjai, illetve magas-rangú amerikai és magyar rendőrtisztek.
A haladó „profi” csapat tagjai – akik rendszeres résztvevői a továbbképzésnek és több szakirányú vizsgával, szakmai gyakorlattal rendelkeznek – emellett egy különleges feladatot kaptak: kilépve az elméletei oktatás keretei közül, újabb tanterem helyett most terepre küldték őket. Egy teljes napon át kellett kísérniük egy VIP személyt. A csapat 8 magasan képzett tagból, magyar, román, szlovén és szlovák szakemberekből állt. Nekik kellett kidolgozni az egész napos program védelmi tervét, és ők kísérték végig a védett személyt az előre megszabott programokon. Csodálatos volt az látni, hogy milyen gördülékenyen dolgozik, mozog és gondolkodik együtt egy nemzetközi szakembergárda!

A 10. SEC-tember lövészeti kiképzői úgy döntöttek, hogy – tiszteletből és megbecsülésből – megszervezik az első „Macsári István ny. r. ezredes” Emlék Lövész Bajnokságot, amelyre szeptember 23-án, pénteken került sor.

Macsári István ny. rendőr ezredes, aki a BM – Rendészeti Vezetőképző és Kutatóintézet igazgatóhelyetteseként dolgozott, valamint az IBSSA patronáló tagja volt a szervezet megalapítása óta (mindig támogatta és segítette a SEC-tember képzéseket és egyéb IBSSA rendezvényeket), váratlanul hunyt el 2010. október 23-án, 61 éves korában.
Ezzel a lövészeti versennyel kívántak az oktatók, kollégák és barátok megemlékezni nagyszerű és példamutató személyiségéről, szakmai elhivatottságáról és szakértelméről, valamint mindig segítő, jó barátságáról. „Macsári István ny. r. ezredes” Emlék Lövész Bajnokság győztesei:

SENIOR kategória

  • 1. helyezett: Balogh József
  • 2. helyezett: Ladislav HÁZIK (Szlovákia)
  • 3. helyezett: Kilian Arnold YAO (Svájc)

JUNIOR kategória

  • 1. helyezett: Stanlin FLORENCIA (Hollandia)
  •  2. helyezett: Tim WILLEKES (Hollandia)
  • 3. helyezett: Pierre NAESS (Svédország)

Az ECHO TV felvételt készített az Emlék Lövész Bajnokságról, valamint a X. SEC-tember néhány oktatójával és résztvevőjével is készítettek interjút a képzéssel kapcsolatban.

Az adás megtekinthető a következő linkre kattintva:

http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=159&v_id=9916

A kurzus végén került sor az instruktori vizsgákra az IBSSA Oktatási és Minősítési Bizottsága közreműködésével, amely során számos résztvevőnek a haladó csoportból lehetősége nyílt a megmérettetésre és sikeres vizsga esetén az IBSSA minősítésre.

A sikeres vizsgát tett résztvevők, illetve magasabb képesítést kapott oktatók listája:
  • Mr. David M. FRIZZELL (USA) Instructor of Self Defence
  • Mr. Oskars KALVE (Latvia) Instructor of Shooting
  • Mr. Egils TISANOVS (Latvia) Instructor of Close Protection
  • Mr. Marc LANDMEIER (Netherlands) Teacher of Self Defence
  • Mr. Zsolt PIPICZ (Hungary) Teacher of Close Protection
  • Mr. Karl DELAGUERRA (USA) Master Teacher of Shooting
  • Mr. Gyula SIRA (Hungary) Master Teacher of Shooting
  • Mr. Attila KŐVÁGÓ (Hungary) Master Teacher of Shooting

Szombat délben (szeptember 24-én) a Petneházy Huszárcsárdában került megrendezésre a záró bankett, az ünnepélyes diplomaosztóval. A záró eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Dános Valér ny.á. rendőr dandártábornok úr, a BM – Rendészeti Vezetőképző és Kutatóintézet igazgatója; Krauzer Ernő r. alezredes úr, rendőrségi főtanácsos, az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola rendőri szakcsoportvezetője; valamint Varga Mihály r. alezredes úr, rendőrségi főtanácsos, a Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság Humán igazgatási szolgálat vezetője. Mindhárom magas-rangú vendégünk az IBSSA emlék plakettjét vehette át az IBSSA elnökétől, ezzel kívántuk megköszönni a X. SEC-tember rendezvény kapcsán nyújtott támogatásukat és segítségüket.
Elsőként az IBSSA részvételi diplomái kerültek átadásra a képzés résztvevőinek, majd a hagyományoknak megfelelően következett a díjátadó ünnepség, amely során a résztvevők egyéni teljesítményei kerültek értékelésre.

A X. SEC-tember nemzetközi továbbképzés legjobbjai, akik elismerésben részesültek:

  • X. SEC-tember LEGJOBB TESTŐRE Simon Attila
  • X. SEC-tember LEGJOBB LÖVÉSZE Róbert ANDRÁS (Románia)
  • X. SEC-tember LEGJOBB BOMBAKUTATÓJA Ramon TEKTAS (Belgium)
  • X. SEC-tember LEGJOBB HARCOSA Davy LOETE (Belgium)
  • X. SEC-tember LEGAKTÍVABB RÉSZTVEVŐJE Nick BEEKMAN (Hollandia)
Külön elismerés és köszönet a szervező bizottság tagjainak, akik önzetlen és áldozatos munkájukkal nagyban hozzájárultak a jubileumi rendezvény sikeres lebonyolításához!

A SEC-tember Szervező Bizottsága ezúton is szeretné kifejezni köszönetét minden instruktor és mester oktató részére, akik szakértelmükkel és kemény munkájukkal sikerre vitték a rendezvényt!

Hálás köszönetünk a SEC-tember rendszeres támogatóinak, szponzorainak is:

  • Tímár László – PAJZS Technológia Kft., IBSSA Gépjárművédelmi Osztály vezetője
  • Kertész Csaba – PowerShield Kft. Ügyvezetője, IBSSA Magyar Szekció elnöke
  • Mr. Gyula Sira and Mr. János Hülber – General Managers of Hűség 2000 Kft., IBSSA tagok
  • Dr. Schuman Ádám – Laborexpert Kft. igazgatója, IBSSA tag
  • Dr. Lasz György – IN-KAL Cégcsoport igazgatója, IBSSA tag
  • Dr. Vásárhelyi Péter – RAV Ipari Fejlesztő, Szolgáltató és Biztonságtechnikai Zrt. igazgatója, IBSSA tag
  • Klézl Marina – Detektor Plusz biztonsági magazin tulajdonosa, a SEC-tember képzések hivatalos lapja
  • Benkő Jenő – RadioRent Kft. igazgatója, IBSSA tag


2011. október 19.
IBSSA HQ