„Terrorizmus és demokrácia a XXI. században” - konferencia az IBSSA részvételével


A 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulóján Magyarország – a nemzetközi közösséggel összhangban – rendezvénysorozattal készült. A „Terrorizmus és demokrácia a XXI. században” című kétnapos nemzetközi tudományos-szakmai konferencia 2011. szeptember 29. – 30. között került megrendezésre a Duna Palotában, a Belügyi Tudományos Tanács és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös szervezésében. Komoly elismerés, hogy az IBSSA is meghívást kapott Popper György az IBSSA elnöke és Kertész Csaba a magyar szekció vezetője személyében. Popper György mindkét nap programjához hozzászólt.

A zártkörű konferencia meghívottjai a belügyi és az igazságügyi terület neves szakemberei, oktatói és kutatói, a tudományos élet reprezentánsai, ügyészek, bírák, emberjogi szervezetek képviselői, valamint a kapcsolódó felsőoktatási intézmények, doktori iskolák válogatott szakemberei voltak.
A konferencia célja az állami szerepvállalás optimális mértékének megtalálása, a biztonság garantálása, a demokratikus eszmék, alapjogok érvényesülése között, napjaink gyorsan változó világában jelenlévő terrorfenyegetésre adandó válaszként. A jelenség a tudományos alapelvek és a szakma gyakorlatiasságának kombinálásával került megvitatásra.

A rendezvény felett Dr. Pintér Sándor belügyminiszter vállalt fővédnökséget, míg a konferencia védnöke Dr. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, a Belügyi Tudományos Tanács elnöke volt.

Hajdu János r. dandártábornok, a TEK főigazgatója beszédében azt hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni harcban nemzetközi összefogásra van szükség, mert a terrorizmus nem ismeri az államhatárokat. Magyarországon nem érzékelhető erősen a terrorfenyegetettség a mindennapokban, de az ország geopolitikai okokból aktívan részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben. Hajdu úgy vélte, a terroristák elleni fellépés akkor hatékony, ha gyors és rugalmas, és ennek a kitételnek megfelel a TEK, amelynek hatékonyságát biztosítja, hogy abban a titkosszolgálati és a rendőri képességek olvadnak össze.

A konferencián megjelent szaktekintélyek a terrorellenes fellépés és az emberi jogok korlátozásának összefüggéseit is elemezték. Napjainkra egyre jobban jellemző a terroristák jelenlétének veszélye. Ebből kifolyólag megnőtt a biztonságra való igény, azonban az emberek nem hajlandóak lemondani alapjogaik gyakorlásáról és a demokratikus eszmék maradéktalan érvényesüléséről.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével őexcellenciája Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, továbbá nyolc hazánkba akkreditált nagykövet és számos szakmailag érintett munkatársuk. A rendkívül színvonalas előadók sorából is kiemelkedtek: Marie-Laurence Cassegrain – az ENSZ Terrorizmusellenes Bizottság Végrehajtó Igazgatóságának (CTED) jogásza, Gilles de Kerchove – az Európai Unió terrorellenes koordinátora, Richard LeBaron nagykövet – Amerikai Egyesült Államok, Külügyminisztérium, Stratégiai terrorellenes kommunikációs koordinátora Shari Villarosa – az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának terrorellenes helyettes koordinátora és Alexander Theus – Europol, Terrorizmus Elleni Osztály képviseletében.

Budapest, 2011. október 13.

IBSSA HQ