Magas szintű elismerés az IBSSA elnökének


2011. június 10–12. között Aradon / Romániában került megrendezésre az IBSSA Európai és IV. Balkáni Regionális konferenciája, amelynek az Aurel Vlaicu Egyetem díszterme adott otthont.

A Szlovák Köztársaság Országos Tűzoltó Főparancsnoka nevében Ján Culka Dandártábornok, a Szlovák Tűzoltóság legmagasabb kitüntetését, a „Nemzetközi Együttműködésért Érdemrendet” adta át Professzor Popper Györgynek, az IBSSA elnökének.

Ján Culka tábornok úr alapította és sokáig maga is finanszírozta szervezetét, amelynek parancsnoka. Mára a világ 3. legjelentősebb katasztrófaelhárító egységének számít a „Komplexna Centralna Zachranna Sluzba – Slovenska Gabcikovo”. Több mint 200 fős jól képzett személyi állománnyal és óriási, rendkívül korszerű technikai gépparkkal rendelkeznek. A szervezet központja Gabcikovo-ban (Bős) található, és 2000. óta csak Szlovákiában 4000 alkalommal segítettek. De tevékenységük nemzetközi méretekben is nagyon jelentős: minden katasztrófa helyszínen, bárhol történjen a világban, azonnal megjelennek és hatékonyan segítenek. Így volt ez a magyarországi árvizeknél, Ukrajnában, Srí Lankán, Iránban, Romániában, Pakisztánban, és Haitin. Több ENSZ misszióban is részt vettek. Culka tábornok eddigi eredményes munkájáért 51 – különböző állam által adományozott – kitüntetésben részesült. Nagy szükség van az ilyen jól működő katasztrófaelhárító egységekre, hiszen 1975 óta ötszörösére emelkedett a katasztrófák száma a világon, s az általuk okozott kár mértéke a föld lakossága által előállított éves GDP egynegyedét teszi ki.

Ján Culka Dandártábornok átadta Professzor Popper György és felesége Popper Anna részére a „Komplexná Centrálá Záchranná Sluzba” katasztrófaelhárító szervezet tiszteletbeli tagsági igazolványát.

Az IBSSA nevében köszönetet mondunk Lady Lizica Mihutnak, az Aurel Vlaicu Egyetem rektorának a nagyszerű körülményekért, amelyet a nemzetközi konferencia lebonyolítása színhelyeként biztosított.

2011. június 14.

IBSSA HQ