Beszámoló az IAPA Konferenciáról


Nemzetközi konferenciát tartott az IAPA (International Auxiliary Police Association) – Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége „A Polgárőrség helye és szerepe a közrend, közbiztonság fenntartásában. Társadalmi összefogással az élhető világért” címmel. A kétnapos rendezvényre meghívást kapott Prof. Popper György az IBSSA elnöke is.

A találkozó ünnepélyes megnyitását követően számos érdekes és rendkívül fontos előadás hangzott el a fenti témában. Az első előadó és egyben a rendezvény fővédnöke dr. Tóth Tamás r. dandártábornok – Budapest rendőrfőkapitánya volt, aki „A Rendőrség és a polgárőrség együttműködése” címmel tartott egy félórás beszámolót.

A világ számos részéről érkezett képviselet a konferenciára:

James F. Albrecht, Professor, Pace University, Police Chief of Criminal Investigations (Former), EULEX Police – Kosovo, NYPD százados, kapitányság vezető (nyugdíjas) a New York–i polgárőrséget mutatta be (NYPD Auxiliary program), míg Alan Seldon, Special Inspector, Specialist Crime Directorate New Scotland Yard – az Egyesült Királyságban működő polgárőrség munkájáról számolt be (Constable program), de betekintést nyerhettünk az Egyesült Államok területén működő civil bűnmegelőzésbe Brooke Webster – Reserve Police Officers Association elnökének segítségével, illetve Richard Johns – a Royal Canadian Mounted Police, Kanadai Westbank városi Polgárőrség vezetője előadásával a Kanadai polgárőrség aktív segítő munkájába is.

További beszámolókat is hallhattunk a hazai bűnmegelőzési és közbiztonsági programokról és tevékenységekről:

  • Rozgonyi Zoltán – Budapest Főváros Zugló Polgármesteri Hivatal, közbiztonságért felelős alpolgármesterének előadása: „Civil bűnmegelőzés egy Fővárosi kerület életében”
  • Oláh László r. őrnagy – BRFK bűnmegelőzési osztályvezető előadása: „A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti polgárőrség bűnmegelőzési tevékenysége”
  • Prof. Dr. Sárkány István ny. r. vezérőrnagy – egyetemi tanár, a Rendőrtiszti Főiskola rektorának előadása: „A képzés szerepe a polgárőrség életében és a rendészeti igazgatásban”
  • Dr. Tóth Gábor r. vezérőrnagy – Budapest volt Rendőr-Főkapitányának előadása: „Az IAPA nemzetközi Polgárőr szervezet”
Ebéd után került sor Prof. Popper György az IBSSA elnökének előadására, amelyben a civil vagyonvédelmi szervezetek és a polgárőrség együttműködéséről és ennek fontosságáról számolt be. Az előadás után, a konferencia zárásaként Prof. Popper György az IBSSA „Medal of Merit – GOLD” érdeméremével jutalmazta Dr. Budaházi Árpádot, aki a biztonsági szférát a médiában már évek óta kiemelkedően képviseli.