Beszámoló a IX. "SEC-tember" Nemzetközi Speciális Továbbképző Tréningről


IX. SEC-tember
IBSSA Nemzetközi Speciális Továbbképző Tréning
2010. szeptember 20-25.

„Kiképzés élesben”

Mi történik, ha egy csapat profit éles bevetésre küldenek egy kiképzés kedvéért? Mi van, ha a védett személy, akit óvniuk kell a támadásoktól, egy valódi konzul, valódi ellenségekkel? Egy napig a nyomukban voltunk a terepen, hogy lássuk, hogyan reagálnak stresszhelyzetben a kihívásokra…

A szervezők minden eddigi várakozását felülmúlta az idei továbbképzésre jelentkező szakemberek száma, akik a világ különböző tájairól érkeztek, hogy ismét részt vegyenek Budapesten az IBSSA Nemzetközi Speciális Továbbképző Tréningjén 2010. szeptember 20 – 25. között és különféle szakmai képzéseken tökéletesítsék tudásukat. A hagyományoknak megfelelően ismét az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola adott otthont a SEC-tember tréningnek.

A képzés közeledtével egyre inkább érezni lehetett a résztvevők oldaláról az örömteli találkozás, viszontlátás feletti izgalmakat, valamint a képzés részleteiről való titkolózás miatti feszült várakozást. A szervező bizottság elnöke, Macsári Erika vezetésével – immáron kilencedik alkalommal – került sor a szokásos szeptemberi rendezvényre, a „SEC-tember”-re. Ismét kiugróan magas volt a külföldi résztvevők száma és első alkalommal üdvözölhettünk kanadai résztvevőket a képzésen. A magyarok mellett Belgium, Horvátország, Kanada, Hollandia, Svájc, Románia, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia szakemberei képviseltették magukat!

Szeptember 20-án az ünnepélyes megnyitón az IBSSA elnöke, Prof. Popper György köszöntötte a tréning résztvevőit, bemutatta a nemzetközi tanári kart, majd külön köszöntötte Dr. Kincses Ildikó r. dandártábornok asszonyt, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Igazgatásrendészeti Főosztály vezetőjét, aki a IX. SEC-tember Fővédnökségét elvállaló Dr. Hatala József r. altábornagy urat – Országos Rendőrfőkapitányt képviselte a megnyitó ünnepségünkön.

Az IBSSA elnöke méltatta a szövetség számos sikeres és egyre szorosabb együttműködését a terrorizmus, bűnözés és kábítószer elleni küzdelemben, majd elmondta, hogy a képzés nem lett volna megrendezhető az IBSSA-val évek óta szoros együttműködésben lévő ORFK – Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézet (RBI), az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola, a BM – Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központ (NOPVK), valamint az IBSSA számos aktív tagja önzetlen támogatása nélkül!

A képzést hivatalosan Dr. Kincses Ildikó r. dandártábornok asszony, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Igazgatásrendészeti Főosztály vezetője nyitotta meg, aki rövid beszéde után sok sikert kívánt a résztvevőknek.

A rendezők idén olyan programot állítottak össze a biztonsági területen dolgozó szakemberek, testőrök, kiképzők és oktatók legmagasabb szintű továbbképzéséhez, amely az átfogó személyvédelem, kockázatelemzés és kísérési technikák mellett nagy hangsúlyt fektet az éles gyakorlatokra. Így a profi csapat tagjai – akik rendszeres résztvevői a továbbképzésnek és több szakirányú vizsgával, szakmai gyakorlattal rendelkeznek – egy különleges feladatot kaptak: kilépve az elméletei oktatás keretei közül, újabb tanterem helyett most terepre küldték őket. Egy teljes napon át egy konzult kellett kísérniük egy külföldi országban. A politikus fenyegetettségét magasra értékelték, mert nem túl jó a diplomáciai viszony a két ország között, így a rendelkezésre álló adatok szerint bármikor inzultálhatják, megtámadhatják, sőt, akár még merényletet is követhetnek el ellene. A képzésen résztvevő haladó csapat 12 profi tagból, magyar és svájci szakemberekből állt. Nekik kellett kidolgozni az egész napos program védelmi tervét, és ők kísérték végig a védett személyt az előre megszabott programokon.

Természetesen a képzést vezetők neve is garancia volt a várható, magas színvonalú oktatásra, hiszen olyan nemzetközileg elismert mesterektől leshették el a fortélyokat a kezdő és haladó csapatok tagjai, mint például az USA-ból érkezett Karl DelaGuerra, aki maga is SWAT-os volt; vagy Mike Csoke – a hamiltoni (Kanada) rendőrség kiképzője, fejvadász, szintén ex-SWAT-os; az izraeli Rony Kluger, aki a Krav-Maga mestere. Kővágó Attila – a Csongrád-megyei Rendőrség lövészeti kiképzője a lövészet, a belga szakértő Dorian Beerens pedig az elsősegély rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. Előadott továbbá Turai Lajos – ny.á. Tűzszerész technikus, akinek szakértelmét bizonyítja, hogy aktív munkájából sérülésmentesen ment nyugdíjba, valamint Pipicz Zsolt – személyvédelmi kiképző, aki a profi csapat gyakorlati feladatát állította össze és vezényelte le. A reggeli bemelegítő tréninget pedig a holland Frank Philipoom – önvédelmi kiképző tartotta. A BM- NOPVK Taktikai házában tartott intézkedés lélektani tréninget Végh József – túsztárgyaló szakember vezette, akinek segítségére volt Farkas Attila és Szegner Ferenc is – az IBSSA mester oktatói. A kurzus végén került sor az instruktori vizsgákra az IBSSA Oktatási és Minősítési Bizottsága közreműködésével.

A sikeres vizsgát tett résztvevők, illetve magasabb képesítést kapott oktatók listája:

  • Mr. Elmar PERROULAZ (Switzerland) Assistant Instructor of VIP Protection
  • Mr. Tibor FIGEI (Slovakia) Assistant Instructor of Shooting
  • Mr. Rocco DAGOSTINO (Switzerland) Assistant Instructor of Shooting
  • Mr. Róbert ANDRÁS (Romania) Assistant Instructor of Shooting
  • Mr. Tamás SPONGA (Switzerland) Executive Protection – Advanced
  • Mr. Marino SANTINNI (Croatia) Executive Protection – Basic
  • Mr. Michael HILL (Canada) Executive Protection – Basic

Szombat délben a Petneházy Huszárcsárdában került megrendezésre a záró bankett, az ünnepélyes diplomaosztóval. A záró eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Dános Valér ny.á. rendőr dandártábornok úr, az ORFK Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézetének igazgatója.

A képzés legjobbjai, akik elismerésben részesültek:

IX. SEC-tember LEGJOBB TESTŐRE
Mr. Elmar PERROULAZ (Svájc)

IX. SEC-tember LEGJOBB LÖVÉSZE
Mr. Tibor FIGEI (Szlovákia)

IX. SEC-tember LEGJOBB BOMBAKUTATÓJA

Mr. Tamás SPONGA (Svájc)

IX. SEC-tember LEGAKTÍVABB RÉSZTVEVŐJE

Mr. Curtis DESROSIERS (Kanada)

Köszönet a további oktatóknak, segéd-instruktoroknak és segítőknek önzetlen és áldozatos munkájukért, amely nagyban hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához:

Sira Gyula – Magyarország, Hülber János – Ausztria, Brent N. Cann – USA

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a SEC-tember rendszeres támogatóinak, szponzorainak is:

  • Tímár László – PAJZS Technológia Kft., IBSSA Gépjárművédelmi Osztály vezetője
  • Dr. Vásárhelyi Péter – RAV Ipari Fejlesztő, Szolgáltató és Biztonságtechnikai Zrt. igazgatója, IBSSA tag
  • Dr. Lasz György – IN-KAL Cégcsoport igazgatója, IBSSA tag
  • Dr. Schuman Ádám – Laborexpert Kft. igazgatója, IBSSA tag
  • Benkő Jenő – RadioRent Kft. igazgatója, IBSSA tag
  • Ladislav Házik – Patrol & Guard s.r.o. ügyvezetője, IBSSA tag
  • Kertész Csaba – PowerShield Kft. Ügyvezetője, IBSSA Magyar Szekció elnöke
  • Faragó Gábor – Szentinel Kft. Igazgatója, IBSSA tag
  • Hűség 2000 Kft.

2010. október 15.
IBSSA HQ