Beszámoló a 3. IBSSA Balkán-régiós konferenciáról - Banja Luka, 2010. május 22.


A konferencia immár 3. alkalommal került megrendezésre és a tapasztalatok arra mutatnak, hogy további egyértelmű igény mutatkozik az ilyen regionális összejövetelek iránt. A rendezvényt Bogdan Vukosavljević, az IBSSA Balkáni régiós nemzetközi koordinátora szervezte, vezette.

Az esemény széles nemzetközi részvétellel zajlott, 6 országból mintegy 20 fő volt jelen. Több, a régióban sikeresen tevékenykedő biztonsági területen működő cég képviseltette magát, így többek között a szlovén SAVOY SECURITY, a boszniai SECTOR SECURITY, valamint a görög AKROPOLIS SECURITY. Részt vett a rendezvényen Dr. Saša Vujko vezérőrnagy, a szerb kormányzat antiterrorista szakértője, valamint Prof. Dr. Popper György az IBSSA elnöke is. Megjelent és aktívan részt vett a rendezvényen Zoran Stanisljević, a Boszniai Szerb Belügyminisztérium közbiztonsági területért felelős vezetője, illetve Dr. Czapáry-Martincsevics András, az IBSSA Magyar Szekció társelnöke, az IBSSA Technikai Osztály vezetője is.

Bogdan Vukosavljević nyitotta meg hivatalosan a konferenciát, majd részletes beszámolójában értékelésre került a régióban tevékenykedő IBSSA tagszervezetek együttműködése. Továbbra is cél a taglétszám növelése a régió országaiban, és mint mondotta: „tréningek szervezésével kell és lehet a biztonsági szakmában a befolyást és a minőséget emelni”. A tréningeket országonként lehet szervezni az instruktori rendszer adottságait is kihasználva. Ezt követően Mr. Vukosavljević tájékoztatást adott az IBSSA ez évben sorra kerülő legfontosabb rendezvényeiről:

  • 2010. szeptember 20-25. között immár 9. alkalommal kerül megrendezésre a „SEC-tember” nemzetközi tréning, a biztonsági szakemberek számára szervezett magas szintű továbbképzés A régióban tevékenykedő és tevékenykedni szándékozó instruktorok számára a „SEC-tember” képzésen való részvétel komolyan ajánlott.
  • 2010. november 1-14. között Kambodzsában, Siem Reap-ben és Phnom Penh-ben kerül sor a 15. IBSSA Kongresszusra.

Mr. Vukosavljević beszámolóját követően Goražd Buh úr Szlovéniából bemutatta a Balkán régióban dolgozó IBSSA szervezetek számára kifejlesztett és felhasználásra ajánlott Internet felület tulajdonságait.

Prof. Popper György, az IBSSA elnöke hozzászólásában hangsúlyozta az információcsere és a kommunikáció fontosságát és szerepét. Továbbra is fontos feladat az egyes országok IBSSA szervezetei és cégei között az együttműködés javítása. Tájékoztatást adott arról, hogy az IBSSA és az IPA (International Police Association) 2010. március 11-én fontos együttműködési megállapodást kötött, amelynek az a célja, hogy a két szervezet egymást támogatva még hatékonyabban és sikeresebben lépjen fel a bűnözés visszaszorítása érdekében. A két szervezet egymást támogatja a Balkán Régióban a szervezetek megerősítése és újabb szervezetek kiépítése érdekében.
Ennek illusztrálását, valamint az IPA bemutatását szolgálta Dr. Czapáry-Martincsevics András előadása, amelyben az IBSSA - IAPA és az IBSSA - IPA együttműködésre alapozott közös szervezetépítés tapasztalatairól beszélt Montenegróban.

A rendezvény – a szakmai beszámolókat követően – kitűnő lehetőséget biztosított a baráti és emberi kapcsolatok ápolására, elmélyítésére is, amelyet a kísérő programok is segítettek. A következő konferencia helyszíne 2011-ben Arad lesz.

Dr. Czapáry-Martincsevics András
IBSSA Magyar Szekció társelnöke