8. SEC-tember IBSSA Nemzetközi Speciális Továbbképző Tréning


„KőKemény tréning volt”

Idén is szép számban érkeztek a világ különböző tájáról a szakemberek, hogy újból részt vegyenek Budapesten az IBSSA Nemzetközi Speciális Továbbképző Tréningjén 2009. szeptember 8 – 12. között, amelynek – a hagyományoknak megfelelően – ismét az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola adott otthont.

Már a folyamatos jelentkezéseknél érezni lehetett, hogy válogatott csapat érkezik Budapestre a Macsári Erika vezetésével – immáron nyolcadik alkalommal – szervezett szokásos szeptemberi rendezvényre, a „SEC-tember”-re. Első alkalommal fordult elő, hogy kiugróan magas volt a külföldi résztvevők száma. A magyarok mellett Hollandia, Svájc, Kambodzsa, Románia, Belgium, Görögország, Olaszország, Svédország, Lettország, Szlovákia, Szlovénia és Szíria szakemberei képviseltették magukat!

Szeptember 8-án, kedd este, az ünnepélyes megnyitón az IBSSA elnöke, Prof. Popper György köszöntötte a tréning résztvevőit, bemutatta a tanári kart, majd sok sikert kívánt a résztvevőknek. Méltatta a Szövetség számos sikeres és egyre szorosabb együttműködését a terrorizmus, bűnözés és kábítószer elleni küzdelemben, majd elmondta, hogy a képzés nem lett volna megrendezhető az IBSSA-val együttműködésben lévő IRM – Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézet (RBI), az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola, valamint az IBSSA néhány tagja önzetlen támogatása nélkül! A képzést hivatalosan Dr. Dános Valér, ny.á. Rendőr dandártábornok úr, az IRM Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézetének igazgatója nyitotta meg.

A rendezők az előző évek speciális kiképzési tapasztalatai alapján szervezték meg a biztonsági területen dolgozó szakemberek magas szintű továbbképzését – idén különös tekintettel az átfogó személyvédelemre, kockázatelemzésre és kísérési technikákra – világhírű rendőrségi, fegyveres testületi, valamint IBSSA oktatók közreműködésével. S maguk a diákok sem közönséges biztonsági őrök, hanem országaikban kiváló szakemberek, testőrök, kiképzők és oktatók, akik itt a legmagasabb szintű továbbképzésen vettek részt. 


Természetesen a képzést vezetők neve is garancia volt a várható, magas színvonalú oktatásra, hiszen olyan nemzetközileg elismert mesterektől leshették el a fortélyokat a résztvevők, mint például az USA-ból érkezett Karl DELAGUERRA, aki maga is SWAT-os volt, vagy Stephen CHEE – a szingapúri rendőrség kiképzője, a skót Eddie STONE, aki korábban SAS-es kiképző volt. Stefan ÁCS Szlovákiából érkezett, s a fegyverek, a lövészet a szakterülete. A két belga szakértő Eric DUYSHAVER és Jean-Pierre HAMERLINCK az elsősegély rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. Előadott továbbá még Marc LANDMEIER – az Amszterdami Repülőtér biztonsági főnöke, valamint Turai Lajos – ny.á. Tűzszerész technikus, akinek szakértelmét lehet-e jobban jellemezni annál, mint hogy aktív munkájából sérülésmentesen ment nyugdíjba. A reggeli bemelegítő tréninget pedig a holland Frank PHILIPOOM önvédelmi kiképző tartotta. Az idei továbbképzés meghívott előadója Szlobodnyik Krisztina, szerkesztő – riporter, az RTL KLUB munkatársa volt, aki a médiával való együttműködésről tartott hasznos előadást.

A kurzus végén, pénteken (szeptember 11-én) került sor az instruktori vizsgákra, valamint egy fergeteges, lélegzetelállító motoros bemutatóra az IBSSA Gépjárművédelmi Osztályának közreműködésével.

A sikeres vizsgát tett résztvevők, illetve magasabb képesítést kapott oktatók listája:

Mr. Ladislav HÁZIK (Slovakia) Senior Instructor of VIP Protection and Transportation
Mr. Zsolt PIPICZ (Hungary) Instructor of VIP Protection

Mr. Krisztian ZERKOWITZ (Belgium) Instructor of VIP Protection
Mr. Tamás SPONGA (Switzerland) Instructor of Self Defence
Mr. Marc LANDMEIER (Netherlands) Instructor of Security and Protection Sciences
Mr. Gergely MÁRKUS (Hungary) Assistant Instructor of VIP Protection

Mr. Martin SCHMID (Netherlands) Assistant Instructor of VIP Protection
Mr. Eugen BALOG (Slovakia) Assistant Instructor of Shooting
Mr. Brent N. CANN (USA) Assistant Instructor of Shooting
Mr. Artis BRUNS (Latvia) Assistant Instructor of Shooting
Mr. Martin SCHMID (Netherlands) Bodyguard – Advanced
Mr. Elmars POPAKULS (Latvia) Bodyguard – Advanced
Mr. Jurgis PAVLOVSKIS (Latvia) Bodyguard – Advanced
Mr. József BALOGH (Hungary) Bodyguard – Advanced
Mr. Gergely MÁRKUS (Hungary) Bodyguard – Basic
Mr. Attila NAGY (Hungary) Bodyguard – Basic
Mr. Imre GRÜNFELD (Hungary) Bodyguard – Basic
Mr. Tamás SPONGA (Switzerland) Bodyguard – Basic
Mr. Elmar PERROULAZ (Switzerland) Basic Escorting

Szombat délben a Petneházy Huszárcsárdában került megrendezésre a záró bankett, az ünnepélyes diplomaosztóval. A záró eseményt megtisztelte jelenlétével Shihan Polyák József is, az IBSSA Tiszteletbeli Alapító tagja.

A képzés legjobbjai, akik elismerésben részesültek:

VIII. SEC-tember LEGJOBB TESTŐRE
Mr. Elmars POPAKULS (Lettország)

VIII. SEC-tember LEGJOBB LÖVÉSZE
Mr. Eugen BALOG (Szlovákia)

VIII. SEC-tember LEGJOBB HARCOSA
Mr. Róbert ANDRÁS (Románia)

VIII. SEC-tember LEGJOBB BOMBAKUTATÓJA
Mr. Attila NAGY (Magyarország)

Köszönet a további oktatóknak, segéd-instruktoroknak és segítőknek önzetlen és áldozatos munkájukért, amely nagyban hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához:

Pipicz Zsolt – Magyarország
Krisztian Zerkowitz – Belgium
Kővágó Attila – Magyarország
Rózsa Olivér – USA
Kotlár Attila – Magyarország
Keresztesi Zsolt – Magyarország
Sira Gyula – Magyarország
Hülber János – Ausztria
Brent N. Cann – USA

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a SEC-tember rendszeres támogatóinak, szponzorainak is:

ALEX Co. - Belgium
Dr. Schuman Ádám - Laborexpert Kft. igazgatója, IBSSA tag
Dr. Vásárhelyi Péter - RAV Ipari Fejlesztő, Szolgáltató és Biztonságtechnikai Zrt. igazgatója, IBSSA tag
Dr. Lasz György - IN-KAL Cégcsoport igazgatója, IBSSA tag
IRM – Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézet Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola
PowerShield Kft.
Hűség 2000 Kft.

2009. október 20.

IBSSA HQ