Kitüntetésben részesült Dr. Finta Ervin, az IBSSA Orvosi Bizottságának elnöke




A Semmelweis-nap alkalmából dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott és egyben jutalomban részesítette Dr. Finta Pál Ervin urat, a Dél-budai Centrumkórház, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatóját, profilvezető főorvost. 



Az IBSSA vezetősége és tagjai nevében őszintén gratulálunk Dr. Finta Ervin úr rangos kitüntetéséhez. Öröm és büszkeség számunkra is, hogy az IBSSA Orvosi Bizottság vezetőjét ilyen magas elismerésben részesítette dr. Pintér Sándor belügyminiszter, aki a magyar egészségügyet is felügyeli. A kitüntetést Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át a Belügyminisztériumban tartott ünnepségen 2023. július 3-án. 



A Semmelweis-nap rövid története: 
A Semmelweis-nap, július 1-je, a magyar egészségügy ünnepe. 205 évvel ezelőtt ezen a napon született Semmelweis Ignác, a magyar orvostudomány történetének legnagyobb alakja (1818-1865), akit az utókor az “Anyák megmentőjeként” tisztel. Dr. Semmelweis Ignác neve üzenet és összekapcsolódik az orvosi hivatás hippokratészi követelményeivel, a gondos gyógyítással és a tudomány fejlődésével. Rövid élete során Dr. Semmelweis, a szakmai riválisok ellenkezése mellett, szenvedélyesen kutatta és megtalálta sok szülő nő halálát okozó gyermekágyi láz okát, kidolgozta kórtanát, és megelőzésére elsőként alkalmazta nagy sikerrel a kézfertőtlenítést, s ezáltal a szepszis elleni küzdelemben világra szóló eredményt ért el. A kézmosás és kézfertőtlenítés a COVID-19 járvány többéves időszaka alatt is kulcsszerepet játszott a megelőzésben. Tudományos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította. A Budai vár aljában, az Apród utcában található szülőháza ma a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. Az 1769-ben, a Mária Terezia császárnő által alapított budapesti Orvostudományi Egyetem 1969 óta egykori tanára, Dr. Semmelweis Ignác nevét viseli. 

  


2023. július 10.