XIII. „SEC-tember” IBSSA Nemzetközi Speciális Személyvédelmi Továbbképző Tréning


Az IBSSA, azaz a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége 1994-ben alakult meg, amelynek mára 5 kontinens 120 országában vannak tagjai és több mint 30 országban szervez rendszeres képzéseket.

Idén 13. alkalommal került sor a szövetség legszínvonalasabb és legsikeresebb nemzetközi szakmai továbbképzésére, a „SEC-tember” elnevezésű tréningre a civil szféra képzett és elismert oktatói, valamint szakemberei részvételével 2014. szeptember 1. – 5. között Budapesten.

 

2002-ben a képzés megálmodója Macsári Erika – az IBSSA Központi Adminisztrációs Iroda vezetője, a „SEC-tember” szervező bizottságának elnöke – abban állapodott meg szervező társaival, hogy létrehoznak egy olyan nemzetközi speciális képzést, ahol oktatók, kiképzők és a világ minden részéről érkező szakemberek vesznek részt továbbképzés céljából, hogy tovább bővítsék tudásukat és magasabb szintű oktatói minősítést szerezzenek. Oktatásukra az amerikai földrész, Közel- és Távol-Kelet, valamint Európa legjobb kiképzőit, mester oktatóit hívják meg azóta is Budapestre. Büszkék vagyunk magyar IBSSA szakembereink és kollégáink közreműködésére az idei képzésen, mint Pipicz Zsolt – személyvédelmi mester-oktató, Kotlár Attila – önvédelmi oktató, és Keresztesi Zsolt – lövészeti kiképző, továbbá Sinkovics Sándor – a Systema RMA (Russian Martial Art) instruktora, akik világszínvonalon adták át tudásukat, ilyen módon is erősítve a magyar biztonsági szakemberek nemzetközi tekintélyét.

A hagyományoknak megfelelően ismét a BM – Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság (OKTF) adott otthont a „SEC-tember” tréningnek, ahol minden évben Dr. Dános Valér ny. r. vezérőrnagy úr, a BM–OKTF főigazgatója és Krauzer Ernő r. ezredes úr, a BM-OKTF főigazgató-helyettese támogatásával és a Főigazgatósággal együttműködve tartják a továbbképzést. A képzés programjában ebben az évben is jelentős szerepe volt a BM – Nemzetközi Oktatási Központ (FBI Akadémia) Taktikai házában tartott intézkedés-lélektani gyakorlatoknak és azok kiértékelésének, amelyekre a BM-NOK oktatói és Végh József – nemzetközileg elismert túsztárgyaló szakember vezényletével került sor.

A képzésre jelentkezők között 4 ország: Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Szlovákia, és Magyarország szakemberei képviseltették magukat.

Teljes bizonyossággal lehet állítani, hogy a kiképzők rendkívüli felkészültségének és óriási nemzetközi tapasztalatának köszönhetően ez a tréning Magyarországon a civil biztonsági szféra legmagasabb szintű képzése.

Szeptember 1-jén az ünnepélyes megnyitón az IBSSA elnöke, Prof. Popper György köszöntötte a tréning résztvevőit, bemutatta a tanári kart és külön köszöntötte tiszteletbeli vendégeinket.

Az IBSSA elnöke méltatta a Szövetség sikeres és egyre szorosabb együttműködését az alábbi intézményekkel: BM – Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság (BM–OKTF), BM – Nemzetközi Oktatási Központ (BM-NOK), Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola; emellett külön kiemelte, hogy a képzés nem lett volna megrendezhető az IBSSA alábbi aktív tagjai önzetlen támogatása és szponzoraink segítsége nélkül:

  • Tímár László – PAJZS Technológia Kft., IBSSA Gépjárművédelmi Osztály vezetője
  • Keresztesi Zsolt – Central European Bodyguard Academy (CEBA) igazgatója
  • Sira Gyula és Hülber János – Hűség Security Kft. igazgatói, IBSSA Lövészeti Bizottság vezetői
  • Dr. Lasz György – IN-KAL Cégcsoport igazgatója
  • Benkő Jenő – RadioRent Plus Kft. igazgatója
  • Sinkovics Sándor – Systema RMA
  • Abed Alhater – Dubai International Trading Kft. igazgatója
  • Török Zsolt

  

A szervezők idén olyan különleges programot állítottak össze a biztonsági területen dolgozó szakemberek, testőrök, kiképzők és oktatók legmagasabb szintű továbbképzéséhez, amely az átfogó személyvédelem, kockázatelemzés, kísérési technikák, lövészet és önvédelem mellett nagy hangsúlyt fektetett a kommunikációra és az önismeretre.

 

Az IBSSA Magyar Szekció Lövészeti Bizottsága korábbi döntése alapján idén is a kurzus utolsó napján került megrendezésre a IV. „Macsári István ny. r. ezredes” Emlék Lövész Bajnokság. Ezzel a versennyel évente megemlékeznek a 2010-ben váratlanul elhunyt Macsári István ny. rendőr ezredes kiemelkedő emberi és szakmai kvalitásairól, aki az IBSSA patronáló tagja volt a szervezet megalapítása óta és mindig támogatta és segítette a SEC-tember képzéseket, és egyéb IBSSA rendezvényeket.

A szeptember 5-i (péntek esti) záró eseményre és ünnepélyes diplomaosztó ünnepségre a Hotel President konferenciatermében került sor. A „SEC-tember” képzés hagyományai szerint a részvételi diplomák kiosztása után a résztvevők egyéni teljesítményeit értékelték és a kivételes képességekkel rendelkező diákok IBSSA elismerő diplomákat és plaketteket kaptak.

A XIII. SEC-tember nemzetközi továbbképzés legjobbjai:

  • LEGJOBB TESTŐR: Szunyi Gergely
  • LEGJOBB LÖVÉSZ: Romasz Sándor
  • LEGJOBB ÖNVÉDELMI HARCOS: Bojan GLAVAS (Bosznia-Hercegovina)

 

A IV. „Macsári István ny. r. ezredes” Emlék Lövész Bajnokság nyertesei:

  • 1. helyezett: Szöllősi Zsolt (TOP-COP Security)
  • 2. helyezett: Macsári Erika
  • 3. helyezett: Szunyi Gergely  

 

A záró ünnepségen Keresztesi Zsolt úr – a CEBA Igazgatója, Abed Alhater úr – a Dubai International Trading Kft. vezetője, Sira Gyula és Hülber János urak – a Hűség Security Kft. vezetői, valamint Török Zsolt úr a XIII. SEC-tember során nyújtott támogatásukért az IBSSA emlék plakettjét vehették át Prof. Popper György úrtól – az IBSSA elnökétől.

 

A SEC-tember Szervező Bizottsága ezúton is szeretné kifejezni elismerését minden instruktornak és mester oktatónak, akik szakértelmükkel és kemény munkájukkal sikerre vitték a rendezvényt, valamint hálás köszönet a SEC-tember rendszeres támogatóinak, és szponzorainak is.

Minden szakmai érdeklődőt várunk szeretettel 2015-ben, a XIV. „SEC-temberen”!

IBSSA HQ