Az áprilisi Nemzetközi Testőr és Lovagbál támogatója


Az In-Kal Security



„Olcsóbbat biztos talál a piacon…”

Felülemelkedni pénzzel, ésszel vagy hittel
Interjú Lasz Györggyel és Lasz Zoltánnal, az In-Kal tulajdonos cégvezetőivel

Az In-Kal a biztonsági piac meghatározó, iránymutató szereplője. Mit jelent ez a menedzsment számára egy átlagos hétköznap?

Lasz György - Felelősséget. Felelősséget a tervezés és kiválasztás során, a stratégiai tervezésben, felelősséget a döntésekben. Ez a cég édesapánk öröke, az ő küzdeni akarása, tisztánlátása és jó piaci érzéke mára egy cégcsoporttá növelte az In-Kalt, és közvetve több ezer emberért vagyunk felelősek, mint munkaadók és jellemzően több tízezer, százezer ember nyugalmáért, mint speciális szolgáltatók.

Pedig nincs is húsz esztendeje, hogy az In-Kal létrejött, amelynek az egykor híres Zsaru, az Önök édesapja volt a motorja…

(L. Gy.) - A cég jogelődjének megalakulásától, 1992 óta van jelen a személy- és vagyonvédelem piacán. Az In-Kal Security 2000 Kft. 1997. júniusában alakult. Mára a piacvezető biztonsági cégek közé tartozik Magyarországon. A vagyonvédelemben csak Budapesten közel ezer munkatárs dolgozik. Napjainkban az In-Kal száz különböző jelentősebb és kiemeltebb objektum, intézmény és középület biztonságát és értékeit védi. Jelen vagyunk a pénz- és értékszállítás területén is. Valóban, édesapám szerepe meghatározó volt a cég indulásakor, az Ő gondolatai, aprólékos, mindenre kiterjedő figyelme ma bennünk, öcsémben és bennem él tovább.

Nincs jelentősebb rendezvény, Sziget vagy épp balatoni buli az In-Kal nélkül. Ennyire jók, vagy ennyire nagyok?

Lasz Zoltán – A biztonsági őreink kiválasztása során nem csak előéletükre (hol és hogyan dolgoztak korábban, van-e tapasztalatuk) fordítunk különösen nagy hangsúlyt, hanem a rendszeres képzésekre is. Rendszeresen szervezünk oktatást a jelentkezők számára, akik ha megfelelnek a vizsgákon, nem csak az In-Kal saját bizonyítványát kapják meg, hanem munkát is ajánlunk számukra. Ez nagyon nagy érték. Figyelünk arra, rendszeres orvosi, szakmai vizsgálatokkal, állandó képzésekkel, hogy a már munkába állt embereink stressz- és monotónia tűrése, egészsége átlag feletti legyen. Lehetőséget biztosítunk számukra fizikai állapotuk javítására is, és minden egyes rendezvény, feladat tanulságait egyénileg és csoportosan, vezetői és munkavállalói szinten elemezzük.

Jól értem, a képzés is folyamatos?

(L. Z.) – Igen, egy tanfolyamunk hallgatói a biztonsági őr alapképzéssel nem rég vizsgáztak, és már most várjuk, keressük a jelentkezőket a következő Biztonsági őr (vagyonőr, testőr rész-szakképzések) képzésre. A belsős embereink pedig évente több vizsgát tesznek, amelyben ugyanolyan kérdésekre kell felelniük és ugyanolyan kompetencialapú feladatokat kell megoldaniuk, mint a vizsgázóknak, ám kiegészítve a speciális feladatokkal is. Fontos az ismétlés, az új feladatok megismerése, a döntési rutin kialakítása.

A cég menedzsmentjében ezek szerint ma is meghatározó a tradíció?

(L. Gy.) – Mi, az In-Kal vezetésében minden döntésünk meghozatalakor, - a kiválasztástól a megvalósításig – arra törekedtünk, hogy a legjobb szolgáltatást a legjobb minőségben nyújtsuk, soha nem átlagosat. Ne éppen megfelelőt, vagy elégségeset. Ez persze maradhatna üres szlogen, ha a családi tulajdonosi szerkezet, édesapám rettentő munkabírása és lendülete, amelyet belénk is átörökített, nem lenne a legnagyobb érték ma is számunkra. Ezért is tudjuk cégfilozófiánkban összebékíteni az értéktiszteletet, hagyományőrzést a legkorszerűbb innovatív eszközökkel és technikákkal.

Tekintsem ezt cégfilozófiának?

(L. Gy. – L. Z.) – Mindig a legjobbat, igen…

(L. Gy.) - Voltak sokan, akik nem értették miért kell a legjobb minőségű eszközöket használnunk akár ingatlanőrzésről, akár személy- vagy értékbiztosításról van szó. Éppen azért, ami miatt a legjobb embereket keressük: hogy a tévedés, a hiba kockázatát a legkisebb emberi minimumra szorítsuk. Lehet nagy ár, és biztos, hogy csak hosszabb távon éri meg, de mi erre rendezkedtünk be. A mi őreink a professzionális kiválasztást és felkészítést követően állandó képzésre, belső karrierpályára kötelezettek. Olcsóbbat biztos talál a piacon…

Felhígult a biztonsági piac, ebben gondolom, mindenki egyetért. Önök hogyan próbálják megőrizni piacvezető pozíciójukat?

(L. Gy.) - A korrektség és tisztesség a menedzsment része, ezért is lehetséges, hogy cégünk ellen soha semmilyen eljárás nem folyt, munkaügyi perünk pedig talán kettő volt másfél évtized alatt. Magas elvárást akkor támaszthatok, ha magas munkaminőséget nyújtok a munkatársaimnak és ugyanilyen munkaprofilt a megbízóimnak. Ez szerves része minőségpolitikánknak, s gondolkodásunkat is ez határozza meg. Noha nagyon rég óta képzünk biztonsági szakembereket, épp jelenleg zajlik a képzési programunk és intézményünk akkreditációja, amely az oktatásban azt jelenti: jóval keményebbek és magasabbak az elvárásaink általában, ezért viszont mi is adunk valamit: a képzés után állást biztosítunk szakembereinknek és hosszú távon fejlődést, képzést, karrierlehetőséget.

Vannak azonban akik támadják Önöket azzal, hogy a kormánynak dolgoznak…

(L. Gy.) – Sokat edződtünk ebben, és mint piacvezetőnél az lenne elgondolkodtató, ha nem így lenne. Akkor biztosan nagyon rosszul csinálnánk valamit. Néhány hónapja a városrendészeti bizottságban egy képviselő úr „kapitalista munkásőrségnek” nevezett bennünket. Minden politikai pártnak megvan a maga biztonsági szolgálata, s mi régóta biztosítjuk az egyik politikai párt rendezvényeit, ahogy más cég más párt rendezvényeit. Miért ne vállaltuk volna fel? Ez bizalmi munka, a Fideszt például a Valton biztosítja, s a két cég között nagyon jó, szinte baráti a viszony. Védtünk mi már sztárokat, s külföldi politikusokat is, többek között Clinton amerikai elnököt. A tisztességes alapon megteremtett, magas színvonalú biztonság nem pártpolitikai alapon szerveződik, minket viszont csak ez, csakis a biztonság érdekel.

Milyen képzés és személyi adottságok szükségesek ahhoz, hogy valaki biztonsági, vagyonőri, illetve személyi védelmi feladatot láthasson el? Ellenőrzik-e rendszeresen munkatársaik egészségügyi és mentális állapotát?

(L. Z.) – A kiválasztást és a képzést normák határozzák meg, ehhez azonban nekünk hozzá kell tennünk saját tapasztalatainkon túl megbízóink igényeit, s mindezt meg kell feleltetni a piac törvényeinek. Nem maradhatnék sokáig a piacon, ha az lenne a fontos, hogy minél hamarabb egy szolgálati helyen „visszahozza az árát” a képzést követően a biztonsági őr, nem pedig az, hogy hosszú távon stabil felkészültséggel, magabiztos intézkedési, szolgálat-ellátási kultúrával, az ügyféligények szerint helytálljon. Ehhez folyamatos képzésre, kontrollra van szükség. Ez nem csak a kiválasztásnak, a hétköznapoknak is része. (L. Gy.) – Mondok két példát: a képzési programunk összeállítása során ragaszkodtunk hozzá, hogy a biztonsági őr alapképzésben a teljes, 320 órát kitöltsük tartalommal. Ha már szóba került az egészség: természetesen rendszeresek a szűrések, ellenőrzések, s ha szükséges, magam állom a kolléga egymillió forintos gyógyszerének díját, családi segélyét vagy bármit. Ha kell repülőre ülök és viszem munkatársam számára a külföldi gyógykezelés díját.

Úgy tűnik a filozófia helyes, és a gyakorlat is, hiszen munkájukat számos nemzetközi és honi elismerés is övezi. Rendészeti kommunikációért díjat alapítottak, - amit az idén épp Dobson Tibor kapott -, s ahol lehet édesapjuk, idősebb Lasz György emlékét ápolva támogatnak rendezvényeket, kezdeményezéseket. 2008-ban az In-Kal bekerült a Superbrands tagjai közé… Társadalmi felelősségvállalásáért nemrég az idei díjazottak közül legfiatalabbként a rasszizmus ellen alapított Radnóti díjat kapta Lasz György…

(L. Gy.) – Sok mindenben vitázunk az öcsémmel ami a részleteket illeti, de abban, hogy kötelezően áldoznunk kell az elesettek, kirekesztettek és nemesebb társadalmi célokért, abban soha. Hol őt, hol engem találnak meg ezen kezdeményezésekkel, s nagyon nagy figyelemmel vagyunk arra, hogy mihez adjuk nevünket és támogatásunkat. Kialakulóban van egy fiatalkorúak javítóintézetével kapcsolatos megállapodásunk is, ahol például egy olyan ösztöndíjat alapítunk, ahol azon megtévedt fiataloknak segítünk, akik folyamatos küzdelemmel, akarnak kiemelkedni… ahogyan édesapám mondotta:

„Kétféle módon lehet felemelkedni az életben: vagy a magunk igyekezetével, vagy mások ostobaságával. Én az előbbit választottam filozófiámul. Aztán az sem mindegy, hogy a gazdag pénzzel, a szegény ésszel, vagy hittel kerekedik felül…”

(Másodközlés: Megjelent a Zsaru 2009. decemberi számában)