Beszámoló az IBSSA, IPA valamint az IAPA szervezetek vezetőségi tagjainak a Montenegrói látogatásáról


2010. március 24–26.  Podgorica, Montenegró

A delegáció tagjai:

• Prof. Popper György, az IBSSA elnöke
• Bogdan Vukosavljević, az IBSSA Balkán térség regionális koordinátora
• Dr. Saša Vujko az IBSSA Biztonsági Osztályának a balkáni térségért felelős vezetője, az IAPA szerbiai különleges megbízottja
• Dr. Vásárhelyi Péter vállalkozó, IPA tag, az IBSSA montenegrói különleges megbízottja
• Dr. Czapáry-Martincsevics András, az IBSSA Magyar Szekció társelnöke, a Technikai Osztály elnöke
• Hossó Zoltán, az IAPA alelnöke
• Paukert Tamás, az IPA Magyar Szekció alelnöke, az IPA Gyulai Szervezet elnöke és montenegrói különleges megbízottja
• Bodor Róbert szlovákiai vállalkozó, IPA és IBSSA tag, az IPA montenegrói különleges megbízottja A delegáció Podgoricában montenegrói IBSSA és IPA tagokkal találkozott.

A találkozó célja a három szervezet, az IPA (International Police Association), az IAPA (International Auxiliary Police Association), valamint az IBSSA részéről az alábbi volt:

- egy koordinált, együttes fellépés,
- mindhárom szervezet montenegrói jelenlétének a megteremtése,
- egymás megerősítése és kölcsönös támogatása

Dejan Đurović, a NCB Interpol Podgorica vezetője az IPA részéről előzetesen egyeztetett kinevezést kapott az IPA Gyulai Szervezet montenegrói csoportjának a megszervezésére és vezetésére. Egyben az IBSSA tiszteletbeli tagjává fogadta Đurović urat és védnökként, koordinátorként felkérte az IBSSA montenegrói tevékenységének a támogatására. Továbbá Saša Bošković úr kinevezést kapott az IPA támogatókat tömörítő IPA Gyulai Szervezet Montenegrói Csoportja Baráti Körének megszervezésére és vezetésére. 

A rendezvényen az együttműködés feltételeinek javítása érdekében három személy IPA – IAPA – IBSSA különleges feladatokra hivatalos megbízólevelet kapott: - Dr. Vásárhelyi Péter, - Bodor Róbert, valamint - Paukert Tamás Erről a megbízásról tájékoztatást kapott Dejan Đurović, Bogdan Vukosavljević, valamint Dr. Saša Vujko is – tekintettel arra, hogy a delegációt adó három szervezet különleges fontosságot tulajdonít az oktatás és a kiképzés egységes elvének és módszerének megteremtésére.

Ez a kérdés az IBSSA Balkán-régió legközelebbi, május végi Banja Luka-i konferenciájának is a központi kérdése lesz, ahol ehhez kapcsolódóan a Romániában nemrég frissen akkreditált EU kompatibilis oktatási rendszer bemutatása is megtörténik.