International Order of Security kitüntetést kapott Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós




Űrrepülésének 40. évfordulója alkalmából Farkas Bertalan dandártábornok, kutató-űrhajósnak az IBSSA (Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége) és az IAPA (Nemzetközi Polgárőr Szövetség) előterjesztése alapján az International Order of Security nemzetközi vezetése a Nemzetközi Biztonságért Érdemrend Nagykereszt kitüntetését ítélte oda.


A rangos díj átadására 2020. július 30-án a HM Hadik Hotelben került sor egykori munkatársak, magas kormányhivatalok képviselői, köztük Dr. Ferencz Orsolya, Űrutazásért felelős kormánybiztos és Szesztai Dávid, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatási és űrtevékenységi főosztály vezetője jelenlétében. Mihail Vlagyimir az Orosz Föderáció állami tanácsadója, az orosz kultúrát világszerte népszerűsítő Ruszkij Mir Alapítvány közép-európai képviselője is megtisztelte részvételével az eseményt és egyúttal tolmácsolta az orosz űrhajós, Valentina Tereskova gratulációját és üdvözletét a jeles alkalomból. Közismert, hogy az űrrepülés történetében ő volt az első női űrhajós, aki 28 évesen, 1963. június 26-án egyedül indult űrutazásra a Vosztok-6 űrhajó fedélzetén.



A kitüntetést és az azzal járó diplomát, valamint igazolványt a 40. jubileumot ünneplő magyar asztronautának közösen adta át Prof. Popper György - az IBSSA elnöke, Hossó Zoltán - az IAPA elnöke és Galovtsik Erik - az International Order of Security magyarországi szervezetének főtitkára.



Farkas Bertalan válaszbeszédében megtisztelőnek nevezte a kitüntetést és elmondta: életében már számos hazai és külföldi elismerésben részesült, de ez a különleges díj meglepetésként érte és arra ösztönzi, hogy tovább kell folytatni a munkát. Nagyszerű érzés, ha elismerik az ember teljesítményét – fűzte hozzá.
Dr. Remes Péter, orvos ezredes, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézet (ROVKI) korábbi igazgatója méltatta Farkas Bertalan szakmai teljesítményét és érdekes információkat osztott meg a jelenlevőkkel a 40 évvel ezelőtti űrrepülésről, illetve az arra való komoly és bonyolult felkészülésről.



Az űrrepülés
1980. május 26-án kezdte meg Farkas Bertalan az első magyar űrhajós, űrkutató és vadászpilóta űrutazását a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött az űrben. A magyar űrhajós űrrepülésére a Szovjetunió által létrehozott Interkozmosz űrkutatási együttműködés keretében került sor. 1977 májusában kezdődött meg a magyar űrhajósjelöltek válogatása a vadászpilóták közül Kecskeméten, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetben (ROVKI). A vizsgálatok eredményeképpen négy pilótát választottak ki, akik közül ketten, Farkas Bertalan és Magyari Béla a Moszkva melletti Csillagvárosban, a Gagarin Űrhajósképző Központban folytathatták a további szakmai felkészülést szovjet kollégáikkal együtt 1978-80 között. Mindkét magyar kiváló eredménnyel végezte el a kiképzést, amivel a legnagyobb elismerést vívták ki szakmai körökben. Végül az űrrepülésre a magyar szervezők a 31 éves Farkas Bertalant (született 1949. augusztus 2.) választották, Magyari Béla pedig mindvégig készen állt a helyettesítésére.



Farkas Bertalan űrhajóstársa és nagy tapasztalatú parancsnoka Valerij Kubászov (1935-2014) volt, akinek ez volt a harmadik űrutazása. A két űrhajós 1980. május 26-án moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor startolt a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén, a Bajkonuri Űrrepülőtérről (Kazahsztán). Magyarország volt a hetedik nemzet, amelynek képviselője járt a világűrben.
A repülési programnak megfelelően az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut-6 űrállomással, ahol a személyzet, Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket. Farkas Bertalan világűr programját 1976–80 között több magyar kutatóintézet dolgozta ki, melynek alapján orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtottak végre május 26. és június 3. között az űrállomás fedélzetén. Visszatérésük után mindkét űrhajós megkapta a Szovjetunió Hőse és a Magyar Népköztársaság Hőse címet.
2020. május 26-án dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyújtotta át Farkas Bertalannak a rangos Görgei-életműdíjat, az első magyar űrhajós történelmi jelentőségű űrrepülése 40. évfordulója alkalmából. Egyedülálló életművével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és a mai napig fontos szerepet játszik a magyar és a nemzetközi űrkutatás területén. Alapító tagja az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének (Association of Space Explorers).
Az egyhetes űrrepülés volt az űrhajózás hajnala, ma már az űrhajósok legalább hat hónapot töltenek az űrben.



A közelmúltban könyv jelent meg Farkas Bertalan életéről „A csillagok útján” címmel, Tőrös István tollából, a Zrínyi Kiadó gondozásában, amelyet a tiszteletére rendezett fogadáson adott át Prof. Popper Györgynek dedikálva.




Popper Anna