Tagdíjfizetés a 2020-as évre


Publikációk / Média Diplomata Magazin 2018.06 Nemzetközi kitüntetés
http://www.ibssa.hu/index.php?article_id=982
Hekus magazin 2018. augusztus-szeptemberi száma: Hírek az IBSSA nyári eseményeiről

Elektronikus számla

Tisztelt IBSSA Tagok!

Megállapodás született az IBSSA és az E-számla Zrt. között a tagdíjak elektronikus számlával történő beszedéséről.


Az Angel DentiArt Klinika az IBSSA hivatalos fogászati képviselete

2012. február 21-től az Angel DentiArt az IBSSA hivatalos fogászati képviseletévé vált.


International Order of Security kitüntetést kapott Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós


Űrrepülésének 40. évfordulója alkalmából Farkas Bertalan dandártábornok, kutató-űrhajósnak az IBSSA (Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége) és az IAPA (Nemzetközi Polgárőr Szövetség) előterjesztése alapján az International Order of Security nemzetközi vezetése a Nemzetközi Biztonságért Érdemrend Nagykereszt kitüntetését ítélte oda.


A rangos díj átadására 2020. július 30-án a HM Hadik Hotelben került sor egykori munkatársak, magas kormányhivatalok képviselői, köztük Dr. Ferencz Orsolya, Űrutazásért felelős kormánybiztos és Szesztai Dávid, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatási és űrtevékenységi főosztály vezetője jelenlétében. Mihail Vlagyimir az Orosz Föderáció állami tanácsadója, az orosz kultúrát világszerte népszerűsítő Ruszkij Mir Alapítvány közép-európai képviselője is megtisztelte részvételével az eseményt és egyúttal tolmácsolta az orosz űrhajós, Valentina Tereskova gratulációját és üdvözletét a jeles alkalomból. Közismert, hogy az űrrepülés történetében ő volt az első női űrhajós, aki 28 évesen, 1963. június 26-án egyedül indult űrutazásra a Vosztok-6 űrhajó fedélzetén.A kitüntetést és az azzal járó diplomát, valamint igazolványt a 40. jubileumot ünneplő magyar asztronautának közösen adta át Prof. Popper György - az IBSSA elnöke, Hossó Zoltán - az IAPA elnöke és Galovtsik Erik - az International Order of Security magyarországi szervezetének főtitkára.Farkas Bertalan válaszbeszédében megtisztelőnek nevezte a kitüntetést és elmondta: életében már számos hazai és külföldi elismerésben részesült, de ez a különleges díj meglepetésként érte és arra ösztönzi, hogy tovább kell folytatni a munkát. Nagyszerű érzés, ha elismerik az ember teljesítményét – fűzte hozzá.
Dr. Remes Péter, orvos ezredes, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézet (ROVKI) korábbi igazgatója méltatta Farkas Bertalan szakmai teljesítményét és érdekes információkat osztott meg a jelenlevőkkel a 40 évvel ezelőtti űrrepülésről, illetve az arra való komoly és bonyolult felkészülésről.Az űrrepülés
1980. május 26-án kezdte meg Farkas Bertalan az első magyar űrhajós, űrkutató és vadászpilóta űrutazását a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött az űrben. A magyar űrhajós űrrepülésére a Szovjetunió által létrehozott Interkozmosz űrkutatási együttműködés keretében került sor. 1977 májusában kezdődött meg a magyar űrhajósjelöltek válogatása a vadászpilóták közül Kecskeméten, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetben (ROVKI). A vizsgálatok eredményeképpen négy pilótát választottak ki, akik közül ketten, Farkas Bertalan és Magyari Béla a Moszkva melletti Csillagvárosban, a Gagarin Űrhajósképző Központban folytathatták a további szakmai felkészülést szovjet kollégáikkal együtt 1978-80 között. Mindkét magyar kiváló eredménnyel végezte el a kiképzést, amivel a legnagyobb elismerést vívták ki szakmai körökben. Végül az űrrepülésre a magyar szervezők a 31 éves Farkas Bertalant (született 1949. augusztus 2.) választották, Magyari Béla pedig mindvégig készen állt a helyettesítésére.Farkas Bertalan űrhajóstársa és nagy tapasztalatú parancsnoka Valerij Kubászov (1935-2014) volt, akinek ez volt a harmadik űrutazása. A két űrhajós 1980. május 26-án moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor startolt a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén, a Bajkonuri Űrrepülőtérről (Kazahsztán). Magyarország volt a hetedik nemzet, amelynek képviselője járt a világűrben.
A repülési programnak megfelelően az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut-6 űrállomással, ahol a személyzet, Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket. Farkas Bertalan világűr programját 1976–80 között több magyar kutatóintézet dolgozta ki, melynek alapján orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtottak végre május 26. és június 3. között az űrállomás fedélzetén. Visszatérésük után mindkét űrhajós megkapta a Szovjetunió Hőse és a Magyar Népköztársaság Hőse címet.
2020. május 26-án dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyújtotta át Farkas Bertalannak a rangos Görgei-életműdíjat, az első magyar űrhajós történelmi jelentőségű űrrepülése 40. évfordulója alkalmából. Egyedülálló életművével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és a mai napig fontos szerepet játszik a magyar és a nemzetközi űrkutatás területén. Alapító tagja az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének (Association of Space Explorers).
Az egyhetes űrrepülés volt az űrhajózás hajnala, ma már az űrhajósok legalább hat hónapot töltenek az űrben.A közelmúltban könyv jelent meg Farkas Bertalan életéről „A csillagok útján” címmel, Tőrös István tollából, a Zrínyi Kiadó gondozásában, amelyet a tiszteletére rendezett fogadáson adott át Prof. Popper Györgynek dedikálva.
Popper Anna

Partnership Program


Application Forms

- Individual
- Corporate
- Associated
- Honorary
Links

www.ibssa.org

ibssamacedoniaacademy.com

ibssabodyguardtraining.eu

www.code.co.il/English

www.ibssa.ro

www.hotelpresident.hu

IBSSA - AHTP


Adatvédelmi nyilatkozat